Republica Moldova: Vladimir Golovatiuc, candidatul nominalizat de noua majoritate parlamentară la funcția de premier

dsc_7187-scaled

Noua majoritate parlamentară îl propune pe Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, la funcția de prim-ministru al țării. Informația se găsește în documentul privind crearea majorității parlamentare, care a fost semnat de 53 deputați. Acesta a fost publicat de postul de televiziune TV6, afiliat Partidului ȘOR, pe 18 martie, notează  NewsMaker.md.

Documentul a fost semnat de 53 de deputați ai Partidului Socialiștilor, ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, din care face parte Partidul ȘOR și deputații neafiliați care au părăsit „Pro Moldova”, precum și deputații neafiliați care au părăsit Partidul Democrat, Vladimir Andronache și Eugen Nichiforciuc.

Vladimir Golovatiuc a fost deputat PSRM, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. Acesta este doctor în științe economice. În decembrie 2020, Golovatiuc a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Rusia în locul lui Andrei Neguța, care este cercetat penal în „dosarul anabolizantelor”.

Vladimir Golovatiuc, candidatul nominalizat de noua majoritate parlamentară la funcția de premierVladimir Golovatiuc, candidatul nominalizat de noua majoritate parlamentară la funcția de premier

Pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice. În timpul discuțiilor dintre Maia Sandu și reprezentanții PSRM, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să preia funcția de premier. La scurt timp după acest anunț, șefa statului l-a desemnat pe deputatul PAS Igor Grosu în această funcție.

Pe 17 martie, socialiștii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională decretul președintei țării, privind desemnarea lui Igor Grosu și vor propune propriul candidat la funcția de prim-ministru.

În debutul ședinței parlamentului din 18 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a anunțat crearea unei noi majorități parlamentare și a anunțat că aceasta o invită pe președinta țării Maia Sandu la noi consultări. Aceasta nu a precizat, deocamdată, dacă va veni sau nu la discuții.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий