Roata destinului Marianei Goncearova

Screenshot_1

În centrul raional Noua Suliță locuieşte și activează pe tărâmul literar doamna Mariana Goncearova, una dintre puținii autori din ținut care își scriu operele în limba rusă. Și nu consideră că e o ocupație lipsită de perspectivă. Iată, recent Mariana Goncearova a devenit laureată a Premiului internațional „Isaac Babel” pentru proza scurtă în limba rusă. De la Odesa, unde a avut loc ceremonia înmânării premiului, Mariana Goncearova a revenit la Noua Suliță și în posesia statuetei „Roata destinului”.

Blagoslovind prin cuvânt binefacerea…

Reiese că juriul concursului s-a străduit să-i facă scriitoarei Mariana Goncearova un cadou deosebit în anul jubiliar pentru ea. Roata destinului ei literar, chiar de la bun început, a luat-o spre Odesa, căci anume în revista umoristică „Fontan” („Fântâna arteziană”), care apare în acest oraș, Mariana Goncearova a debutat. A fost un eveniment literar de bun augur, apoi au urmat publicațiile în revista „Raduga” („Curcubeul”) din Kiev și „SlovoWord” din New-York. Scriitoarea din Noua Sulița figurează și printre autorii prestigiosului săptămânal „Dzerkalo tyjnea” („Oglinda săptă- mânii”). Povestirile ei vesele și lirice, incluse în volumele „Trenul de la Cernăuți și alte povestiri”, „Cangurul în pijama”, „Dau asinul în mâini grijulii”, „În așteptarea sfârșitului lumii”, „Vesela mea Anglie” au văzut lumina tiparului la prestigioase edituri din țară și de peste hotare. În anul 2014, în semn de protest împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina, Mariana Goncearova rupe relațiile cu Editura „EKSMO” din Moscova și de atunci colaborează cu Editura internațională „Azbuka-Atticus”, de sub auspiciile căreia au apărut cărțile ei „Sunetul al patrulea”, „Drumul. Însemnări cu Moleskin”, ”Perseidele” și „Pisoiul Skreabin și alții”.

Mariana Goncearova, deşi scrie poezii şi nuvele umoristice, se străduieşte să abordeze teme foarte serioase. Are o poziţie civică activă şi a demonstrat aceasta în clipe grele pentru ţară şi popor. Este dintre puţinii oameni de litere, care pe modestele onorare câştigate a căutat să-i ajute pe copiii bolnavi, iar acum şi pe unii ostaşi ucraineni, răniţi pe frontul din Donbas.

Scriitoarea din Noua Suliţă se afla la Moscova, când oamenii de bună credinţă din Rusia au ieşit la proteste împotriva războiului din Donbas. Printre protestatari, Mariana Goncearova a observat o femeie în vârstă care purta o placardă cu inscripţia „Războiul în Ucraina – o nebunie!”. A dorit să stea cu ea de vorbă, dar poliţia i-a luat-o înainte. A găsit-o pe bătrânică peste trei zile, graţie minunilor Internetului. S-a dovedit că această femeie locuia undeva la periferie. Scriitoarea i-a donat 5 mii de ruble, recuperându-i astfel suma cu care a fost amendată de poliţie…

Screenshot_2

„Dacă te apreciază Odesa, înseamnă că te apreciază întreaga lume…”

Fiind întrebată ce rol va juca „Roata destinului” (Statueta Premiului internaţional „I. Babel”) în destinul scriitoarei Mariana Goncearova, laureata a răspuns:

– Este un premiu foarte prestigios. Am retrăit ca niciodată. Am mai primit un premiu internaţional pentru literatură la Moscova, dar în faţa unor exegeţi cu renume din Anglia şi Franţa nu m-am simţit atât de copleşită de emoţii ca la Odesa. Doar nu în zadar se spune: dacă te apreciază Odesa, înseamnă că te apreciază întreaga lume.

„Oamenii de prin părţile Noua Suliţei sunt deosebiţi

– O bună parte din scrierile Dumneavoastră sunt inspirate din viaţa localnicilor, iar raionul Noua Suliţă este specific. Aici există o interferenţă a culturilor, îndeosebi a celei ucrainene şi româneşti.

– Cine mai bine cunoaşte viaţa localnicilor decât muzicanţii, frizerii şi vânzătorii de legume?! Am şi o povestire despre muzicanţii din popor, despre cei care cântă la cum- ătrii şi nunţi, la alte petreceri. Folosesc cuvinte româneşti pentru veridicitatea coloritului local. Vestita actriţă ucraineană, Olga Sumska, mia propus să particip la o emisiune a ei în scopul propagării culturii şi bucătăriei naţionale.

Voi sublinia că oameni ca la noi nu găseşti nicăieri. În primul rând, ştiu să muncească ca nimeni alţii, ştiu să se odihnească ca nimeni alţii… În loc să plece la mare în timpul concediului, ei se asigură cu o maşină de prundiş, ciment şi alte materiale de construcţie şi zidesc case pentru urmaşi… Oameni ospitalieri ca la noi nu găseşti în altă parte. Vizitaţi satul Marşinţi şi o să vedeţi cât de frumos veţi fi primit. Oamenii noştri au cultura consumului de vin, iar petrecerile pentru ei înseamnă muzică şi veselie.

În activitatea sa literară Mariana Goncearova se conduce după un principiu foarte strict: „Niciodată nu am editat cărţi pe mijloacele băneşti proprii. Aceasta înseamnă: cartea tipărită o aştepţi numai tu şi nu cititorii”.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий