România a mărit de zece ori bugetul alocat apărării

1200x630

Industria de apărare a României beneficiază în 2019 de un buget de 10 ori mai mare decât bugetul de execuție de anul trecut și avem un proiect mult mai mare, în care sunt legate lanțurile valorice, a declarat,ministrul Economiei de la București, Niculae Bădălău, scrie Business24.

„Industria de apărare beneficiază de 10 ori bugetul de execuție de anul trecut, industria de apărare de la Ministerul Economiei. Avem un proiect mult mai mare, un proiect în care sunt legate lanțurile valorice. Discutăm la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Făgăraș, care funcționează undeva la 10% în momentul ăsta. Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toată gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru că noi avem două, împărțite pe categorii de pulberi, rămânând la Victoria numai poligonul de încercare.Modernizam Cugir și modernizăm Sadu. Săptămâna asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme la Cugir. În totalitate dăm la export. Exportăm în SUA, aproximativ 25 milioane de euro, am semnat contractul. Cugir și Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achiziții conform legii. Și mai avem Metrom Brașov în care investim și-l modernizăm, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subțire de cupru de la capse. Acolo vor fi făcute capsele pentru toate cartușele, pentru că noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie să-l oferim Armatei Române”, a explicat Bădălău, la B1 TV.

Acesta a adăugat că, în paralel, există contractul cu Beretta și va fi făcută o fabrică la Plopeni, unde va fi produsă arma ARX 160 și o armă mai mică, pentru trupele speciale.

„În paralel avem contract cu Beretta. (…) Noi trebuie să trecem la un calibru NATO. Aceste arme (Beretta – n. r.) le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale Târgu Mureș, unde s-a făcut un raport și au spus că tipul ăsta de armă este tipul de armă cu care Armata Română și-ar dori să se doteze. Am discutat cu dânșii și vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni. (…) Vom produce arma ARX 160 și o armă mai mică pentru trupele speciale, în a doua parte”, a spus ministrul Economiei.

Întrebat la ce vor folosi aceste arme, Niculae Bădălău a răspuns că vor merge pe piață externă și la principalul beneficiar, Armata Română, „care trebuie să treacă de la Kalashnikovul ăla din 60″.

Oficialul de la Ministerul Economiei a mai semnalat că, în prezent, sub 10% din ce se produce ajunge la Armata Română și se încearcă repornirea industriei de armament.

„În Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge în armata lor. La noi, avem sub 10% în momentul acesta. Încercam să repornim această industrie. Noi am avut vechiul arsenal care era extrem de important. (…) Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul și sabia, să pleci la bătaie. Sunt sateliți, toate armele sunt gestionate de sateliți. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu mai făcut-o, din păcate. Noi am avut cercetători. Noi am reușit să ținem profesioniștii prin vestitul nucleu, cât de cât. Nucleu înseamnă că am plătit niște oameni numai ca să nu plece din această industrie. Și am făcut un efort ani de zile ca să nu plece meseriașii, pentru că avem oameni foarte buni”, a subliniat șeful de la Economie.

Lasă un răspuns