România acuzată că ar fi refuzat extrădarea unui mare infractor ucrainean

24323744

România a refuzat extrădarea ucraineanului Mihailo Labutin, fostul director al Întreprinderii de Stat a Industriei Alcoolului „Ukspirt”, scrie focus.ua.

Labutin este acuzat de mai multe infracţiuni economice, dar şi de planificarea unor asasinate şi atacuri teroriste în mai multe instituţii de stat ucrainene.

Potrivit furnaliștilor anunțul a fost făcut de către adjunctului procurorului general Vitali Kasko.

„România a refuzat să extrădeze acest suspect, pe motiv că în Ucraina, acesta ar putea fi supus unor acte de tortură”, a explicat Kasko.

De asemenea, Kasko a ținut să sublinieze că până a preluat departamentul de cooperare internațională din Procuratura Generală a Ucrainei, rezultatele activității  instituţiei în  acest caz de extrădare au fost nesemnificative.

Labutin  a fost reținut la Suceava încă în 2017, atunci, când acesta a prezentat un pașaport emis pe numele Mihail Vaipan. După care a stat în arest timp de șase luni, în 2018 a fost eliberat și-a primit interdicție de a părăsi Suceava.

Potrivit procurorilor, Labutin ar fi prejudiciat statul ucrainean cu circa 6,5 milioane de dolari şi că ar fi planificat o de tentativă de lovitură de stat.

La rândul său, suspectul neagă acuzațiile și susține că dosarul său este fabricat și reprezintă rezultatul unei provocări aranjate împotriva sa la cerea ofițerilor de contrainformații din Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Добавить комментарий