România luptă cu succes împotriva corupției, în timp ce Ucraina rămâne țara cu cea mai ridicată rată a corupției din Europa

DNA romania

Cu doar câţiva ani în urmă România era considerată cea mai coruptă ţară din Europa. Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România, instituția res­­ponsabilă de recentele arestări ale politicienilor români, s-a făcut remarcată în toată Europa și salutată de către cetățeni, investitori, aliați din UE, precum și SUA, fiind astfel o dovadă că țara se luptă aprig cu problemele sale. Anul 2015 a fost unul record pentru DNA, pentru că alături de fostul premier, Victor Ponta, care este cercetat penal, alte  21 de persoane, inclusiv par­la­mentari și primarul Bu­cureștiului, Sorin Oprescu, au fost arestați și cercetați pentru fapte de corupție. De asemenea ani buni de puşcărie pentru fapte de corupţie au primit 16 miniştri, precum şi Mircea Băsescu, fratele ex-preşedintelui  Traian Băsescu. 

bochkala romanJurnalistul ucrainean Roman Bocikala de la Canalul de televiziune INTER a vizitat recent România, unde, într-o deplasare la București, s-a documentat des­pre activitatea Direcţiei Naţio­nale Anticorupţie şi, ulterior, şi-a îm­păr­­tășit primele impresii despre lup­ta anticorupţie. Astfel, jurnalistul îşi exprimă admiraţia faţă de DNA, despre care spune că a condamnat 25 de parla­men­tari, cinci generali, 18 miniștri și chiar pe fratele fostului preșe­dinte Traian Băsescu.
„Acestea sunt rezultatele DNA. Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina nici măcar nu visează aşa ceva, pentru că, în Ro­mâ­nia, luptătorii anticorupţie sunt complet independenţi, atât fina­nciar, cât și organizatoric. De exemplu, cel care a iniţiat înfiinţarea acestei instituţii este un fost prim-ministru al României (Adrian Năstase, n. red), un fost premier care, în mod ironic, ulterior a ajuns la închisoare „mulţumită” DNA. Această struc­tură a statului are un buget foarte modest, de peste 25 de milioane de euro pe an, însă, în 2015, DNA a adus la Bugetul de stat un miliard de euro” – a scris jurnalistul ucrainean despre dep­la­sarea sa la Bucureşti, unde a documentat cazuri de corupţie din România. Potrivit lui Roman Bocikala, DNA nu doar că inspiră frică, însă nici nu permite cuiva să se gândească la faptul că ar putea oferi ceva pentru a scăpa de dosare. „Nivelul de încredere în DNA îl depăşeşte pe cel privind biserica. Ucraina are la ce să aspire în acest sens”, a concluzionat Bocikala.

Добавить комментарий