„Românii de niciunde” — povestea incredibilă a comunității volohilor din vestul Ucrainei (VIDEO)

poroscovo

Carmen Avram a prezentat, la În premieră, de la Antena 3, povestea incredibilă a celei mai ciudate comunități de români din lume: Comunitatea volohilor din vestul Ucrainei, (regiunea Transcarpatia).

„În secolul 21, încă mai există români care trăiesc într-o ignoranță similară triburilor sălbatice. Vorbesc limba română așa cum se vorbea acum trei patru veacuri. Sunt crunt de săraci, analfabeți, discriminați, uitați și până de curând, au fost fără Dumnezeu, la propriu. Ironic, tocmai ei au cea mai mare creștere demografică dintre toți românii pământului.

Despre România, mulți nu știu nici ce înseamnă nici ce legătură ar putea avea ei cu ea. „România e un nume”, spune unul dintre tinerii intervievați.”

Ucrainenii îi numesc țigani albi

Comunitatea de câteva mii de oameni se află în vestul Ucrainei, între granițele Ungariei, Slovaciei și Poloniei. Teritoriul în care locuiesc acum volohii nu a aparținut niciodată României. Și nici nu se știe să fi fost vreo migrație de la noi spre aceste teritorii, în ultimele secole.

„Ei niciodată nu au știut că există România ca țară”, a spus Ioan Botoș, președintele Uniunii Românilor din Transcarpatia.

Unii dintre ei au plecat în Cecenia și au ajuns să trăiască acolo, după ce Stalin a încercat să amestece popoarele care formau URSS, în anii 50.

„Trenul a fost plin. Am mers până acolo trei zile și trei nopți”, spune un localnic. Doar că mare parte dintre cei plătiți să plece i-au luat banii lui Stalin, s-au făcut că îl ascultă și apoi s-au întors tiptil acasă la ei.

Scenariu posibil în legătură cu originea volohilor

În secolul 17, Constantin Basarab, fiul lui Matei Basarab, i-a succedat tatălui la tronul Valahiei, unde a rămas patru ani. Când a fost forțat să renunțe la domnie, s-a alăturat domnului Moldovei, Bogdan Petriceicu, și au fugit amândoi peste graniță, împreună cu toată curtea, și s-au stabilit în această zonă, care aparținea Poloniei.

Добавить комментарий