Românul din Cernăuți care l-a votat pe Donald Trump

Libertatea Cuvântului - Nr.3 (19 ianuarie 2017)
Denis Boclaci, este un tânăr cernăuţean care cu 5 ani urmă s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Mai exact, în oraşul californian Sacramento, unde de mai mulţi ani locuieşte familia lui. A plecat peste Ocean pentru a-i revedea pe cei dragi, fără intenţia de a se stabili definitiv în această ţară. Odată ce a călcat pe pământ american a simţit că şi-a găsit o a doua patrie. În toiul Sărbătorilor de iarnă, Denis Boclaci a revenit la Cernăuţi, iar zilele trecute a fost oaspetele redacţiei noastre şi ne-a declarat cu mândrie că este cetăţean american cu drepturi depline.
D.B.: Sunt deja cetăţean cu drepturi depline al SUA. Am plecat într-o ţară necunoscută mai mult din curiozitate şi de dorul familiei. Adaptarea a fost dificilă, dar m-a sprijinit mult familia şi prietenii. Cel mai mare impediment a fost limba. Am studiat engleza acasă, însă aceasta diferă de limba vorbită de americani. Sunt specialist în domeniul IT, însă am fost nevoit să mă reprofilez, pentru că diplomele noastre nu sunt recunoscute în SUA. Acum sunt şofer de TIR. În America e mai simplu să-ţi găseşti un loc de muncă stabil şi bine plătit. La ei există o bază de date despre fiecare persoană numită „Credit History”, care reprezintă un indicativ de credibilitate. Dacă ai facturi neachitate, ai încălcat legile, etc., atunci imaginea ta este grav afectată şi este foarte greu să ei un împrumut sau să obţii un loc de muncă.
L.C.: Ce părere au americanii despre evenimentele din Ucraina?
D.B.: „Urmărim cu mare atenţie ceea ce se întâmplă în Ucraina. E dureros să vedem că în ţara noastră de origine au loc astfel de evenimente tragice. De regulă, evenimentele din Ucraina sunt urmărite de cei care au imigrat în SUA din fostul spaţiu CSI. Pe americanul de rând nu-l interesează astfel de lucruri. Mai mult, cred că majoritatea dintre ei habar nu au unde se află Ucraina pe harta lumii. Cu toate acestea ei sunt foarte prietenoşi şi sinceri.
L.C.: Cu cine ai votat la recentele alegeri prezidenţiale?
D.B.: Evident cu Trump. La fel a procedat familia şi toţi prietenii mei. Programul electoral al lui Hilari Clinton avea la bază aplicarea forţei. Aceasta însemna război cu musulmanii, cu ruşii, etc. Ea îşi dorea ca SUA să dezvolte în continuare industria militară şi să vândă armament. Noi am votat pentru pace. În schimb, Trump apela întotdeauna la pace şi conciliere.
L.C.: Cum s-a schimbat Cernăuţiul în această perioadă?
D.B.: Oraşul şi oamenii au rămas aceiaşi. Se simte că-i sărăcie, dar sunt şi unele contraste care mă frapează. De exemplu, numărul mare de maşini de lux, care circulă pe străzile oraşului, salariile şi preţurile mărfurilor. Americanii au salarii cu mult mai mari, dar circulă cu maşini mai economicoase, se îmbracă mai simplu. Cele mai mici salarii sunt de 4-4,5 mii de dolari pe lună. Cele medii sunt de 6-8 mii de dolari.
Libertatea Cuvântului (Nr.13 — 19 ianuarie 2017)

Добавить комментарий