Rusia a pierdut titlul de „campion” al lansărilor de rachete în spațiul cosmic

ukraina_ssha_rakety

În 2017, Statele Unite au depășit în mod semnificativ alte țări în ceea ce privește numărul de lansări în spațiu. Pentru prima dată din 2003, de pe astrodromurile din SUA au fost lansate cele mai multe rachete – 29 de aparate – toate fiind de succes.

Rusia a efectuat anul trecut 20 de lansări, China – 19, fiecare înregistrând câte un eșec. Din 2003 până în 2015, Rusia a fost liderul mondial după numărul de rachete expediate în spațiu, însa din 2018 va fi depășită și de China, notează paginaderusia.ro

Succesul SUA se datorează în mare parte activității societății private SpaceX, a cărei rachete purtătoare Falcon-9 au scos de 18 ori aparate cosmice pe orbita Pământului.

Potrivit reprezentanților SpaceX, compania intenționează în acest an să mărească numărul de lansări cu 50%. Falcon-9 a fost un concurent serios pentru rachetele rusești, iar experții americani nu prevăd o creștere semnificativă a lansărilor agenție ruse Roskosmos.

La rândul sau, agenția aerospațială a Chinei intenționează să realizeze 35 de lansări în anul 2018.

În viitorul apropiat, SpaceX poate deveni un jucător serios și pe piața navelor spațiale cu echipaj uman. Compania intenționează să efectueze prima lansare test a navei Dragon-2 cu doi astronauți la bord în cursul verii anului 2018.

Lasă un răspuns