Rusia va livra Serbiei avioane militare, tancuri şi sisteme de recunoaştere

9903012

Rusia va livra Serbiei gratuit avioane de vânătoare, tancuri şi sisteme militare de recunoaştere, ca gest de susţinere pentru acest stat aliat, anunţă premierul sârb, Aleksandar Vucic, citat de agenţiile TANJUG şi TASS.

Rusia va oferi Serbiei şase avioane de vânătoare MiG-29, 30 de tancuri T-72 şi 30 de vehicule de patrulare şi recunoaştere, a declarat Aleksandar Vucic la revenirea dintr-o vizită efectuată la Moscova.

Serbia va cheltui între 180 şi 230 de milioane de euro pentru modernizarea avioanelor.

„Dacă am fi vrut să achiziţionăm aceste avioane cu sistemele de rachete pe care le vrem, ar fi costat 600 de milioane de euro», a explicat Aleksandar Vucic.

„Am primit cadou şi 30 de tancuri T-72 C, 30 de vehicule de luptă, patrulare şi recunoaştere BRDM-2, precum şi arme de calibrul 14,5 mm», a adăugat Vucic.

Înaintea vizitei la Moscova, Vucic anunţa că Serbia vrea avioane de vânătoare ruse MIG-29 şi negociază cumpărarea din Rusia a unor sisteme de rachete Buk pentru protejarea suveranităţii statului, în contextul disputelor cu NATO.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influenţei în regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Alianţei Nord-Atlantice. Serbia a semnalat că vrea integrarea în Uniunea Europeană, dar nu s-a declarat dispusă aderării la NATO.

Mediafax

Добавить комментарий