S-a născut când teii erau în floare…

17 06 2022 F 3

Astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere artistul poporului din Ucraina, Ivo Bobul. Steaua lui s-a ridicat pe bolta înaltă a muzicii de estradă ucrainene la Cernăuţi. De altfel, pe Aleea vedetelor din Piaţa Teatrală din Cernăuţi este montată o stea simbolică, purtând numele vestitului tenor liric. Ivo (Ion) Bobul s-a născut în 1953 în satul Tereblecea de lângă Hliboca. Fiind încă elev, a rămas fără tată şi şi-a continuat învăţământul la Şcoala-internat din Herţa. Înainte de a ajunge pe scena profesionistă, a însuşit o meserie muncitorească la o şcoală tehnico-profesională din Donbas. Şi-a început calea în arta muzicală în anul 1979, ca solist al Ansamblului de estradă „Marea” de la Filarmonica  din Crimeea. În perioada 1980-1989 a activat ca solist al ansamblurilor de estradă „Ceremuş” şi „Apă vie” de la Filarmonica din Cernăuţi. A evoluat în componenţa Ansamblului de estradă „Vivaton” din Ternopil, Teatrului de estradă „Etiud” din Kiev. A cântat în duet cu Lilia Sandulesa.

În prezent Ivo Bobul îmbină activitatea concertistică cu cea de pedagog – este profesor de canto la Kiev. Lui îi propun cântece cei mai renumiţi compozitori din Ucraina. Repertoriul său este alcătuit din cântece în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Cel mai reuşit cântec în limba română este „Doi părinţi la margine de ţară” pe versurile poetului bucovinean Ilie Tudor Zegrea.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei este şi o dramă pentru familia lui Ivo Bobul. Chiar în primele zile de război cântăreţul, fiind împreună cu familia sa într-un adăpost antiaerian din Kiev în timpul bombardamentelor,  s-a adresat colegilor săi din Rusia: „Îmi pare foarte rău, îmi este foarte dureros că aceşti oameni nu înţeleg ce fac. Vreau să mă adresez colegilor mei din Rusia, Alei Pugaciova, lui Filip Kirkorov, prietenului meu Aleksandr Serov. Voi aveţi o pondere în Rusia, puteţi influenţa asupra preşedintelui vostru. Ştiţi cum s-o faceţi. Ridicaţi poporul Rusiei. Acest război nu trebuie nimănui, nici nouă, nici vouă. Mor oameni, copii, bătrâni…”. Probabil că adresarea lui Ivo Bobul nu şi-a găsit răsunetul cuvenit în inimile artiştilor ruşi. Dar cine ştie, poate în repertoriul lui Ivo Bobul va apărea cu timpul unul dintre cele mai puternice cântece despre rezistenţa eroică a poporului ucrainean.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий