S-a stins din viaţă un apostol al limbii române

Screenshot_5

În cea de a 24-a zi a lui Cireșar a încetat să bată inima legendarului pedagog Gheorghe MICAILU, care toată viața sa a lucrat ca profesor de română la Școala medie nr. 1 din Ciudei, raionul Storojineț, una dintre cele mai vechi școli românești din regiune. El a educat o pleiadă întreagă de profesori de română și a altoit dragostea față de graiul matern la mii de discipoli ai săi.

Încă de mic copil Gheorghe Micailu a gustat din pâinea amară a înstrăinării, a martirilor români duși pe meleagurile îndepărtate ale fostei URSS. Poate de aceea, revenind la baștină, a dorit să-și consacre viața limbii și literaturii materne. Putea să avanseze, însă el a preferat să rămână simplu profesor de limba și literatura română. I-a învățat pe elevi să nu-și uite identitatea de neam, rădăcinile lui spirituale.

În condițiile noastre a fi profesor de română înseamnă multă cutezanță și fermitate, iar el, Gheorghe Micailu, le-a avut. La toate sărbătorile și acțiunile culturale, organizate de societățile românești din ținut, Gheorghe Micailu de la Ciudei venea întotdeauna cu cuvinte în apărarea limbii române.

A fost un mare fiu al satului natal și în Duminica Pogorârii Sfântului Duh – hramul Bisericii din Ciudei, a trăit aceste clipe înălțătoare alături de foști elevi de-ai săi și de foști colegi de serviciu. Era vesel și senin și nimeni n-a bănuit că peste câteva zile se va duce în împărăția veșniciei, cu misiunea împlinită de apostol al limbii române.

Administrația, colectivul pedagogic al Școlii medii nr. 1 din Ciudei, foștii elevi ai lui Gheorghe Micailu, sunt profund îndurerați de moartea subită a legendarului profesor de română și exprimă sincere condoleanțe rudelor defunctului. De asemenea, exprimă profunde condoleanțe și Consiliul Comunității Teritorial Unite Ciudei, care a avut în persoana lui Gheorghe Micailu un susținător și îndrumător. Se alătură și colectivul redacției ziarului „Libertatea Cuvântului”, publicație îndrăgită și apreciată de Gheorghe Micailu, înflăcărat apărător al cuvântului românesc.

Fie-i țărâna ușoară și veșnică amintirea!

Добавить комментарий