S-au întristat chiar şi literele din „Abecedar”…

20 11 2020 LC PILIGACI 1

In memoriam

Vestea tristă despre moartea prematură a Pedagogului Elena PILIGACI a îmbrăcat în doliu ţinutul nostru mioritic. Toamna târzie a acoperit cu nori plumburii cerul, spre care această doamnă elegantă, frumoasă şi bună la suflet privea visătoare şi fericită, şi a început a cerne o ploaie rece, în semn de adâncă mâhnire. S-au întristat chiar şi literele din „Abecedar”, manual pe care ea, Elena Piligaci, l-a dăruit copiilor românilor din regiune spre a însuşi buchile natale.

Cu un an în urmă, într-un interviu pentru „Libertatea Cuvântului”, metodista la ciclul primar în cadrul Institutului regional pentru învățământul postuniversitar din Cernăuţi, Elena Piligaci, accentua: „Abecedarul” nu este altceva decât o magie a literelor. În manualul scris de mine persistă neapărat și coloritul ținutului bucovinean, al țării în care trăim. Țin minte și acum o poezie memorizată din „Abecedarul” pe care l-am purtat în ghiozdan. Este o poezie despre pace de Grigore Vieru. Aceasta mi-a generat ideea de a introduce în edițiile următoare ale „Abecedarului” a unor poezii de acest minunat poet și neapărat poezia despre pace, căci în zilele noastre pacea este un cuvânt foarte dorit”.

La fel de dorit şi dulce ca şi cuvântul „viaţă”… Firul vieţii Pedagogului Elena Piligaci s-a rupt când ea era în plină putere de creaţie şi avea atâtea planuri îndrăzneţe. „Visez să editez o revistă, fie anuală, despre cei mai buni pedagogi ai noștri, despre metodele lor de instruire și despre problemele din învățământ. Asemenea reviste există în Moldova şi România. În Ucraina, de asemenea, se editează reviste de specialitate, dar noi avem nevoie de o publicație pentru școlile românești”, afirma toamna trecută Elena Piligaci. Visuri frumoase care ar trebui să le realizeze alţi pedagogi, continuându-i cauza. Şi vor face acest lucru întru luminoasa amintire a celei care a fost Elena Piligaci, autoare de manuale, o sinceră şi fidelă militantă pentru învăţământul în limba maternă.

***

În legătură cu moartea Metodistei şi Pedagogului Elena PILIGACI, administraţia şi cadrele didactice de  la Şcoala medie nr. 10 din Cernăuţi exprimă profunde condoleanţe familiei îndurerate. Fie-i ţărâna uşoară şi veşnică pomenirea!

Colectivul ediţiei online „Libertatea Cuvântului”, în aceste momente grele, de asemenea  este alături de familia îndurerată a Elenei PILIGACI. Dumnezeu s-o odihnească în pace şi s-o aibă în dreapta Sa!

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий