Să fim demni și să-i susținem pe tinerii noștri

Boris Chiriliuc, pagina Junimea

Boris Chiriliuc, pagina JunimeaÎn pofida faptului că nivelul de trai a determinat mii de cetățeni ucraineni din cauza șomajului și a războiului să plece din țară, totuși cei rămași, printre care și un pensionar român-basarabean din localitatea Dranița (Șendreni), raionul Noua Suliță, are îndeajuns curaj să lupte pentru țară, ajutând Armata ucraineană cu cele necesare.

La 3 februarie a.c., în centrul satului Dranița, s-a desfășurat un târg caritabil, organizat de domnul Boris Chiriliuc, preșe­dintele Fundației de binefacere „Caritatea” din localitate. Scopul acestei acțiuni, a fost colectarea unei sume de bani destinată militarilor ucraineni din estul țării.
La acest târg, domnul Boris a pus în vânzare diverse obiecte necesare pentru gospodărie (aparate de stropit, de tuns iarba, ferestrău electric, mașini electrice de debitat metalul și lemnul, polizoare electrice portabile, prelungitoare electrice, motosape, motocultivatoare și altele).
Utilajele au fost confec­ționate de către domnul Boris chiar în propriul atelier. Dum­nealui măr­turisește că de mic copil a îndrăgit ingineria meca­nică:
“Am experiență în domeniul ingineriei mecanice, mă con­sider un mic specialist și con­fec­ționez cu plăcere diferite apărate electrice pe care le pun în vânzare pentru ca banii adunaţi să-i ofer tinerilor noştri militari. În meseria mea nu mă ajută nimeni, singur realizez proce­durile de sudare, polizare și șlefuire a metalelor. Din toate problemele care apar, cel mai greu e să procur piesele din metal. În zilele noastre elec­trozii, șuruburile și piulițele sunt foarte scumpe. Cu toate acestea nu mă descurajez, dar îmi mângâi inima cu ideea că totul ce fac e pentru binele cuiva”, mărturiseşte domnul Boris Chi­riliuc.
Deși este pensionar, dum­nealui participă activ la viața comunității. Are multe idei gran­dioase care pot îmbunătăți substanțial viața oamenilor din sat. Localnicii spun că domnul Boris este o persoană devotată cu un caracter puternic, care a realizat mai multe acțiuni filantropice. Un bun exemplu ar fi ultima acțiune care a prevăzut aprovizionarea bătrânilor și văduvelor din sat cu lemne de foc.
“Recent am meșterit un mini-tractoraș care mă ajută în scopuri caritabile. Împreună cu soția îi ajutăm pe oamenii neputincioși și familiile numeroase din localitate. Gazul este scump, lemnele de foc la fel… Cu ce oare să se încălzească o văduvă, copiii sau vreun băt­rân? Căutăm prin localitatea noa­stră, pe lângă râpi şi pârâiaşe, copaci, în cele mai dese ca­zuri uscaţi, care stau fără tre­buință, îi tăiem și apoi cu tractorașul, aducem lemnele de foc oamenilor singuratici”, continuă gândul domnul Chiriliuc.
Cei ajutorați se bucură nespus de mult, însă sunt unii oameni invidioși care îl acuză, susţinând că, chipurile, domnul Boris își îmbogățește por­tmoneul prin asemenea acțiuni. Dumnealui zice că sunt doar niște scorneli și nicicând nu s-a gândit să facă bani pe contul celor sărmani şi singuratici.
„Facem totul pe gratis, nu ne interesează banii. Suntem pen­sionari, împreună cu soția avem o pensie de 2000 de grivne cu care ne putem în­treține. Dorim doar să demonstrăm că în pofida faptului că viața noastră devine tot mai grea şi complicată, iar unii oameni devin tot mai răi, în inimile altora predomină dra­gos­tea frățească și dorința de a ajuta pe cei săraci”.
În convorbirea noastră, domnul Boris îi deplânge pe militarii ucraineni, spunând că tinerii care luptă în Donbas, apărând Patria, au nevoie de susţinerea noastră nu numai morală, dar şi materială…
„În Donbas mor cei mai tineri brazi ai poporului, de aceea trebuie să fim buni și să-i ajutăm cu cele necesare. Trebuie să avem un pic de demnitate omenească și să le acordăm soldaților ajutor. Cu toții dorim pace, însă nu trebuie să cedăm. Când suntem uniți, atunci toate problemele se pot rezolva mult mai uşor. În calea noastră avem de suportat multe provocări și obstacole. Sper că într-o bună zi şi în Ucraina va fi pace şi linişte. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ocrotească pe toţi”, a conchis domnul Boris Chiriliuc.
Sergiu BARBUȚA

Lasă un răspuns