Salariile se majorează, dar oamenii devin și mai săraci

F1C009BF-2F65-4744-9813-B16A226A9F9A_w1023_r1_s

Multe minuni se întâmplă pe lumea aceasta. Iată că peste o zi-două se va încheia și prima decadă a lui Făurar și visul omului e deja la primăvară. Și el se alină cu gândul că iarna, totuși, e pe ducă. Depinde cât de grăbită va fi în acest an baba Dochia și ce dispoziție va avea ea. „Sinopticul patruped” de la Stațiunea biologică din Gaidary a Universității din Harkiv – bobacul Tymko al IIIlea a fost trezit din somnul dulce de iarnă și scos afară din vizuină. Se spune că dacă acest animal își vede umbra și se întoarce înapoi în vizuină, e semn că timpul va fi geros câteva săptămâni. Dacă timpul este posomorât și acest rozător nu-și vede umbra și nu se ascunde de ea, primăvara va fi timpurie.

De data aceasta „sinopticul” Tymko i-a bucurat pe oameni: primăvara va fi timpurie. Anul acesta el a făcut o pronosticare „clasică”, punând capăt discuțiilor savanților pe parcursul a câtorva secole: este viață pe Marte sau nu? Încurajați de faptul că Tymko a ghicit rezultatele la Europenele-2012, colaboratorii de la Stațiunea biologică au pus în fața animalului două panouri: pe unul era scris că pe Planeta Roșie este viață, iar pe celălalt că acolo nu este viață. Bobacul a alergat o singură dată la primul panou și de două ori la cel de al doilea.

Dar de ce nu s-a gândit nimeni că ghicească, tot cu ajutorul lui Tymko, dacă va fi majorat sau nu salariul în 2018? Dar i-a luat-o înainte vicepremierul, Pavlo Rozenko. Guvernantul, la finele săptămânii trecute, a declarat că în anul curent este planificată o nouă majorare a salariului minim. „De la 1 ianuarie salariul minim a crescut până la 3.723 grivne. Următoarea majorare va fi la nivelul de 4.100 grivne și sunt convins că așa ceva va fi în anul 2018. Este inițiativa Președintelui Ucrainei, este adresarea către Guvern despre aceea că, potrivit rezultatelor primului trimestru, acesta trebuie să revină și să examineze posibilitatea majorării salariului minim”, a menționat Pavlo Rozenko.

Experții, însă, sunt de altă părere și presupun că în 2018 creșterea salariilor va fi înghețată, chiar în pofida faptului că salariul minim a fost majorat până la 3.723 grivne și că există un deficit de specialiști, din cauză că majoritatea au plecat peste hotare. Pentru a-i menține pe specialiști, structurile de afaceri le majorează salariile, le promit unele facilități sociale. Și dacă în 2018, totuși, va fi o majorare a salariilor, ea va fi foarte modestă. Deci, nu ne putem aștepta că ritmul creșterii salariului nominal va depăși de două ori ritmul inflației. S-a pronosticat deja că inflația din anul curent va întrece creșterea salariilor reale. Sursele de sporire a salariilor în industrie practic s-au epuizat. Statul nu dispune de rezerve pentru majorarea salariilor bugetarilor, chiar dacă în curând va începe campania electorală. Experții afirmă că în cel mai bun caz salariile și prețurile vor crește în mod egal, iar în cel mai rău caz – cetățenii ucraineni vor deveni mai săraci.

Nu ne vine să credem că demnitarii noștri nu cunosc lucruri elementare. De exemplu, bunăstarea populației depinde nu de mărimea salariilor sau pensiilor, ci de mărimea lor în raport cu prețurile la produse, servicii și mărfuri. De aceea, creșterea veniturilor oamenilor are valoare atunci când nu cresc prețurile la mărfuri și servicii, mai ales la serviciile comunal-locative.

De asemenea, nu credem că vicepremierul nu cunoaşte aceasta, însă este obligat să facă asemenea declarații. Cu ce scop? „Scopul constă în aceea de a demonstra societății că viața în țară se schimbă, crește calitatea și nivelul de trai”, a subliniat Pavlo Rozenko. Oare nu-l copie pe „conducătorul tuturor popoarelor”, care asigura că „trăim mai bine, mai vesel”. Un profesor de economie din SUA, răspunzând la întrebarea cu ce se asociază Ucraina, a accentuat: „Este o țară cu soluri fertile și cu oameni, care dispun de un spirit de antreprenor puternic. Văd aceasta în toate țările unde lucrează ucrainenii, în afară de Ucraina”.

Lasă un răspuns