Sărbătoare în Parohia Costiceni. Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” a împlinit 140 ani (FOTO&VIDEO)

DSC_0716

Comunitatea parohială din Costiceni, raionul Noua Suliță, a îmbrăcat Miercuri, 22 mai 2019, haine de sărbătoare cu ocazia hramului. În această zi Biserica satului, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, a împlinit 140 ani de la târnosire.

Bucuria evenimentului a fost amplificată de prezența în mijlocul credincioșilor a Înaltpreasfințitului Longhin, Arhiepiscop de Bănceni, vicar al Episcopiei Cernăuților și Bucovinei, stareț al Sfintei Mănăstiri „Înălțarea Domnului” din Bănceni.

Arhiereul a fost întâmpinat în fața bisericii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Aurel Pițu, însoțit de credincioșii păstoriți, care i-au urat un călduros bun venit.

După întâmpinarea arhiereului a urmat slujba de sfințire a noului Prestol, respectiv spălarea și ungerea obiectului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire.

Ziua de miercuri a fost o zi deosebită nu doar pentru credincioșii basarabeni, ci și pentru unul dintre ipodiaconii prezenți la sărbătoare, care a fost hirotonit de către arhipăstor în treapta de diacon.

După rânduiala slujbei de sfințire, starețul mănăstirii a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de soborul slujitorilor veniți din parohiile învecinate din cadrul Protopopiatului raionului Nouă Suliță.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de două coruri: Corul Mănăstirii Bănceni și Corul mixt de la Crasna-Ciudei.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, s-a înconjurat biserica și s-a săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru sănătatea părintelui paroh, a păstoriților săi și a binefăcătorilor sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Longhin, a evidențiat importanța urmării exemplului dat de Sfântul Ierarh Nicolae, îndemnându-i pe enoriași să păstreze pacea și unitatea.

Vorbind despre împlinirea celor 140 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul lăcașului de cult, arhiereul a subliniat importanța păstrării credinței strămoșești.

De asemenea, în fața credincioșilor au vorbit preotul paroh Aurel Pițu, profesorul de istorie Vadim Captari și primarul localității Vladimir Lupoi.

Din izvoarele istorice este cunoscut că construcția Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a început în anul 1874. Lucrările au demarat sub îndrumarea preotului Nicolae Litinschi, fiind finalizate în anul 1879.

Sergiu Barbuța

DSC_0806 DSC_0787 DSC_0626

Lasă un răspuns