Sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești

19 08 2022 Ф 1

La 19 august în Ucraina este marcat, pe stil vechi, praznicul Schimbarea la Față a Domnului.

Istoria Bisericii Creștine atestă că această sărbătoare datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.
Sfânta Evanghelie ne spune că pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

În regiunea Cernăuți sunt mai multe biserici cu hramul Schimbarea  la Față a Domnului. Astăzi e zi de hram și la Cristinești, sat de lângă Hotin. Biserica de aici, centru spiritual al satului, are hramul Schimbarea  la Față a Domnului. La Cristinești, pe timpuri, s-a aflat conacul vestitei familii de cărturari români Hâjdeu. Aici s-a născut scriitorul și enciclopedistul român, Bogdan Petriceicu Hașdeu. În școala locală este o cameră de muzeu, consacrate familiei Hâjdău, adică un alt centru spiritual.  Satul este ucrainean, iar câteva localități din vecinătate – românești. Deseori elevii din aceste sate vizitează muzeul Hâjdeilor  de la Cristinești, pentru a afla mai multe lucruri despre aceste personalități marcante ale culturii românești.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească.

19 08 2022 Ф 3

Toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

Praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire.

19 08 2022 Ф 2

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий