Şase ani de închisoare pentru francezul acuzat de pregătirea unor atentate în timpul EURO 2016

Optimized by JPEGmini 3.11.5.0 0xf9685ff6

Justiţia ucraineană l-a condamnat luni la şase ani de închisoare pe cetăţeanul francez Gregoire Moutaux, arestat în 2016 la frontiera ucraineano-poloneză având asupra sa un arsenal de război şi acuzat de pregătirea unor atentate în timpul Campionatului European de Fotbal din 2016 (EURO 2016), organizat în Franţa, transmite AFP citat de Agerpres.

„Curtea a anunţat sentinţa: şase ani de închisoare”, a declarat pentru AFP o reprezentantă a tribunalului, Natalia Lesiuk.

Gregoire Moutaux, acum în vârstă de 27 de ani, a fost arestat cu exact doi ani în urmă de către autorităţi când încerca să intre în Polonia având asupra sa cinci puşti de asalt Kalaşnikov, peste 5.000 de gloanţe, două lansatoare de grenade antitanc cu 18 grenade ca muniţie aferentă, 125 de kilograme de explozibili, 100 de detonatoare şi 20 de cagule, printre alte obiecte.

El a fost monitorizat timp de şase luni de către autorităţi, care susţin că avea în vedere să comită în Franţa, înaintea şi în timpul EURO 2016, circa 15 atentate asupra unor lăcaşuri de cult frecventate de musulmani şi evrei, precum şi asupra unor clădiri administrative. Motivaţia lui ar fi fost opoziţia sa faţă de politica guvernului francez privind afluxul masiv de străini în Franţa, răspândirea islamului şi a globalizării.

În urma percheziţionării domiciliului său din localitatea Nant-le-Petit (nord-estul Franţei), autorităţile franceze au găsit acolo explozibili şi o cămaşă a unei uniforme aparţinând unei grupări de extremă-dreapta.

Lasă un răspuns