„Satele pustii nu pot fi prospere” — Arcadie Șova, primarul comunei Mămăliga

Screenshot_1

Comunitatea teritorială unită Mămăliga a fost creată printre primele în regiunea Cernăuţi. În cei doi ani de activitate în noile condiţii prevăzute de reforma organelor autoadministrării locale au fost şi realizări, şi nereuşite, precum şi „lecţii am are”, cauzate de încercarea de a transforma 3 şcoli medii (din Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi) în filiale ale Şcolii de bază din Mămăliga. Această istorie cu răsunet mare s-a încheiat cu decizia a două instanţe judiciare nu în favoarea iniţiatorilor „reformărilor”, ci a pedagogilor, elevilor şi părinţilor din cele trei sate vizate.

Nu cu mult după şedinţa Curţii de apel din Vinniţa, la care a fost confirmată decizia primei instanţe judiciare (Judecătoria raională Noua Suliţă) primarul Consiliului sătesc, dl Arcadie Şova, este invitat, în componenţa delegaţiei raionului Noua Suliţă, să participe la şedinţa Consiliului pentru dezvoltare regională, condusă de Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. L-am întrebat pe domnul Arcadie Şova dacă, ascultând explicaţiile demnitarilor şi experţilor consideraţi, nu şi-a schimbat părerea despre perspectivele descentralizării.

— Avantaje există. În situaţie avantajoasă se află comunităţile teritoriale unite. De aceea le-am şi propus satelor Costiceni şi Vancicăuţi să adere la comunitatea noastră. Se face simţită problema cadrelor, a încăperilor pentru serviciile respective, ne străduim, pe măsura posibilităţilor să le rezolvăm pe toate, lată, în luna aprilie va începe să func­ţioneze Secţia Fondului de pensii. Deci, pensionarii vor fi deserviţi pe loc, fără să plece la Noua Suliţă. În fiecare sat din comuna noastră există ambulatoriu. Medicii dispun de licenţe respective şi asistenţa medicală va fi bine organizată. După cum prevede reforma ocrotirii sănătăţii, în curând cetăţenii vor avea dreptul să-şi aleagă ei înşişi medicul de familie. La noi, în această privinţă probleme nu vor fi.

— Domnule Arcadie Şova, la Kiev aţi avut posibilitate să staţi de vorbă cu ministrul învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei, Lilia Grinevici. V-aţi referit la problemele şcolilor din comună?

-Atât eu, cât şi deputaţii din Consiliul sătesc, nu ne dezicem de ideea creării Şcolii de bază. Doamna ministru mi-a spus că în cazul dat decid părinţii: dacă aceştia doresc ca odraslele lor să înveţe în limba română, în română vor învăţa. Importantă este calitatea învăţământului, căci pentru aceasta şi se fac reformele.

La instituţia de învăţământ din Mămăliga se creează condi­ţiile necesare pentru şcoala de bază: se fac reparaţii serioase, este asigurată baza materială. Am procurat şi deja circulă două autobuze şcolare. Dar aceasta nu înseamnă că lăsăm în voia sorţii celelalte şcoli din Nesvoia, Bălcăuţi, Stălineşti, Podvirna şi Draniţa.

Ne îngrijorează situaţia demografică. Suntem în prag de Prier şi în primele trei luni ale anului curent, la Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi nu s-a născut nici un copil. La Grădiniţa din Bălcăuţi, frecventată de puţinii copii, vom efectua reparaţiile cuvenite şi în acest scop vom aloca 1,5 milioane grivne. Acceptăm în mod conştient asemenea cheltuieli cu speranţa că situaţia se va schimba spre bine.

Numai prin crearea locurilor de muncă va putea fi rezolvată şi problema şcolilor cu puţini elevi. Or, satele pustii nu pot fi prospere.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий