Satul meu, vatră aleasă

15800042_354928494878786_3930862825660299003_o

Diferite sunt căile vieții omului. Uneori cu urcușuri presărate cu flori, alteori cu coborâșuri pline de spini. Pe unul soarta îl leagă pentru totdeauna de baștină, pe altul îl duce departe peste mări și țări. Însă oriunde nu s-ar găsi, fiecare poartă dorul satului natal în inimă, în suflet.

…Și este un loc pe lume

Unde-i satul meu anume…

Întorcându-te la baștină după o absență îndelungată, întotdeauna ești încercat de emoții puternice. Aici ai văzut lumina zilei, aici au rămas părinții dragi, rudele, prietenii, colegii de clasă, școală, joacă. Aici a rămas copilăria, dulcea ta copilărie.

Frunză verde măr rotat,

Multă lume am umblat.

Drumuri multe am avut,

Satul meu însă nu-l uit…

Odată cu trecerea anilor se schimbă multe. Streașina casei părintești e parcă mai joasă, părul mamei e alb ca neaua, a crescut iarbă pe cărăruia de cândva, nucul de la poartă e azi un pom mare și rotat… Toate sunt aceleași, dar totuși altele. De amintirea lor te leagă ceva drag, scump, apropiat…

Satul meu, vatră aleasă,

Cât de bine e acasă.

Satul meu cu mândru nume

Îți port cântecul în lume…

 … A îmbătrânit moș Ion, s-a gârbovit mătușa Mărioara. Fetița cu cosițe lungi și ochi jucăuși din copilăria ta e acum o nevastă frumoasă, băiatul vecinilor cu care fugeai la săniuș e demult gospodar la casa sa.

Foaie verde foi de nuc,

Dorumi-i de-al meu sătuc.

De sătucul meu iubit,

Unde am copilărit.

Mi-i dor de sătenii mei

Fiind c-am crescut cu ei,

De păduri și de vâlcele

Și de chipul mamei mele.

De căsuța cu cerdac

Și de tatăl meu cel drag…

Acasă pâinea-i mai gustoasă, apa de izvor e mai limpede, cerul e mai senin și viața e mai frumoasă. Aici e baștina. Este locul cel mai drag pe lume unde cineva mereu te așteaptă, cineva mereu se gândește la tine, cineva te petrece când iarăși pleci la drum. Iar atunci când ești departe dorul e atât de mare de sat, de cei dragi rămași la baștină…

Dac-aș fi în satul meu

Dorul n-ar fi așa de greu…

Dar m-am dus din sat departe

Și dorul de el mă arde…

În tumultul marilor orașe, în inima pădurilor seculare, pe apă și pe uscat, omul poartă în adâncul sufletului un dor mereu nestins, o amintire plăcută care-i încălzește sufletul, îi alină tristețea, îi umezește ochii, îi taie răsuflarea uneori…

Satule, meleagul meu,

De tine mi-i dor mereu…

Și oriunde nu m-aș duce,

Dorul tot aici m-aduce.

Câte poezii, cântece s-au scris și s-au compus despre sat în toate timpurile și în toate locurile. Ele s-au născut din dor și drag de baștină, sat, amintiri… Mai ales cele în stil popular s-au plăzmuit  din seva poporului, din înțelepciunea lui.

…Când m-apropii de-al meu sat

Cunosc cânii pe lătrat

Cunosc fetele cântând

Și flăcăii chiuind…

Chiar și atunci când ești acasă, n-ai plecat nicăieri sau ai revenit din nou în satul tău dorul de el e la fel de mare.

Satul de baștină! Mic sau mare, la margine de pădure sau în preajma orașului, cu căsuțe vechi de lemn sau noi și moderne, el a fost este și va fi al tău. Așa cum este ești dator să-l iubești căci aici ai venit pe lume, aici ai rostit cuvântul «Mamă», ai păscut văcuța pe imaș, ai mers la școală, ți-ai făcut primii prieteni, ai visat și te-ai îndrăgostit prima oară. De aici ți-ai croit drum în viață și de aici au pornit toate…

Satule, eu te iubesc

Și la tine mă gândesc.

Satule, mi-ai dat un nume

Mă mândresc cu el în lume…

«Veșnicia s-a născut la sat» spunea Lucian Blaga. Ajungând om mare în lume nu trebuie să uiți de unde îți sunt rădăcinile. Oricine n-ai fi, cine n-ai deveni în viață, toate au pornit cândva de la satul natal, de la părinți, de la școala natală, de acolo – locul cel mai drag pe lume.

Doru-mi-i de satul meu

În care m-am născut eu.

Și mereu, mereu, mereu,

Mi-i tot dor de satul meu.

Eleonora SCHIPOR, Pătrăuții de Jos

Добавить комментарий