SBU dezvăluie planul Rusiei de a destabiliza Ucraina

Çäàíèå Âåðõîâíîé Ðàäû Óêðàèíû â Êèåâå, 18 ìàÿ 2016 ã. Ôîòî Êîñàðåâ Àëåêñàíäð / ÓÍÈÀÍ

Federația Rusă pregătește acțiuni pe scară largă pentru destabilizarea, începand cu data de 15 noiembrie, a situației politice din Ucraina, a anunțat la o conferință de presa Anatoli Dublik, șeful Departamentul Apărarea Statalității Naționale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Dubik a menționat că SBU și Serviciului de Informații Externe au primit date operative care „expun planurile Federației Ruse de destabilizare pe scară largă a Ucrainei, startul cărora este programat pentru 15 noiembrie a acestui an”.

„În linii mari, aceste informații de recunoaștere confirmă conținutul așa-numitului plan de acțiuni prioritare de destabilizare a situației sociale și politice din Ucraina, care are nume de cod „Șatun”– a spus Dublik. El a precizat ca informațiile obținute din corespondenta consilierului prezidențial din Rusia, Vladislav Surkov, indică începutul punerii în aplicare a unui astfel de plan. Dublik a remarcat faptul că supravegherea directă și punerea în aplicare a planului sunt în sarcina adjunctului lui Surkov, Inal Ardzinba. Totodata, contactul cu mișcările politice și organizațiile non-guvernamentale din Ucraina, implicate în proteste anti-guvernamentale, este  realizat de un cetățean al Armenei – Martirosian.

„Agențiile de informații au înregistrat numeroase călătorii în afara Ucrainei, în special în Federația Rusă, a organizatorilor acestor acțiuni, pletcați fie după finanțare, fie pentru instrucțiuni și ordine specifice … În acest caz, inamicul se bazează pe eficiența utilizării activității în orb a unui număr de organizații publice, care desfășoară în prezent o serie de mitinguri în capitală și în alte regiuni ale statului ucrainean”, – a precizat Dublik.

Agentia UNIAN a scris anterior ca grupul de hackeri ucraineni „Kiberhunta” a declarat ca a spart contul de e-mail al consilierului prezidențial rus Vladislav Surkov și a prezentat copii ale mesajelor în care sunt enumerate măsuri politice intreprinse în Ucraina, care sa aibă rezultat declanșarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

Pe 26 octombrie, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Surkov nu utilizează e-mail, astfel încât hackerii ucraineni nu puteau  fura corespondența acestuia.

Cu toate acestea, pe 4 noiembrie, președintele SBU, Vasili Hrițak a confirmat veridicitatea scrisorilor lui Surkov, care dezvăluie măsurile luate de Federația Rusă pentru a destabiliza situația politica din Ucraina.

Sursa: Pagina de Rusia

Lasă un răspuns