Scandal la Mihalcea. Comunitatea religioasă din localitate s-a împărțit în două tabere (FOTO&VIDEO)

37-1

Scandal în satul Mihalcea, raionul Storojineț. Comunitatea religioasă din această localitate s-a împărțit în două tabere. Una vrea ca parohia Adormirea Maicii Domnului să treacă în componența Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Kievului), în timp ce cealaltă – să rămână în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei).

După încheierea slujbei de duminică din data de 10 februarie, o parte din enoriași au părăsit sfântul lăcaș și s-au îndreptat spre sediul primăriei. Acolo a avut loc o adunare generală inițiată de primarul localității Zaharia Șevciuk, unde s-a hotărât cu votul a 243 de cetățeni ca parohia să treacă în subordinea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei.

Ceilalți credincioși, la îndemnul preotului paroh Iuvenalii, au rămas în biserică și au organizat propria adunare. Au intervenit în susținerea acestora câțiva preoți din raion în frunte cu părintele Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineț.

Cel care a încercat să-i convingă pe oameni să participe la adunarea de la primărie a fost preotul Petro, protopopul raionul Storojineț (Patriarhia Kievului). Prezența lui a stârnit indignarea atât din partea preoţilor cât şi a enoriaşilor din cealaltă tabără.

După încheierea adunării, preotul Petro, însoțit de câțiva simpatizanți ai Patriarhiei Kievului, a venit la biserică cu speranța de a obține cheile de la ușa sfântului lăcaș, însă a fost întâmpinat de simpatizanții Patriarhiei Moscovei.

Între cele două tabere s-a iscat un conflict verbal, iar la fața locului a intervenit poliția.

FOTO&VIDEO: storozhynets.info

Добавить комментарий