Sclipirea poeziei în amiaza veacului

Screenshot_3

Amiaza veacului i-a pregătit lui Vasile Bâcu o surpriză plăcută, dar, după cum afirmă unii oameni de litere, cam întârziată. Până la vârsta de 50 de ani dl Vasile Bâcu a fost poet fără vreun volum de poezii şi a doua jumătate a veacului o începe cu cartea de debut „Motiv de toamnă”. „Este o uşoară aluzie la cel mai bogat anotimp al vieţii”, afirmă autorul, dând asigurări că, „după ce a fost spartă gheaţa” modestiei, vor urma una după alta, alte plachete de versuri. Avem tot motivul să credem că va fi anume aşa, fiindcă domnul Vasile Bâcu trăieşte poezia înainte de a o aşterne pe foaia de hârtie. Astfel procedează adevăraţii poeţi.

Vasile Bâcu vine în literatura bucovineană din satul Oprişeni al Hlibocii, „un sat-copil legănat de istorie”, după cum va scrie în mia din poeziile sale, consacrate baştinei. Acea dragoste faţă de literele materne a încolţit în sufletul lui nu numai la lecţiile de literatură, ci a avut în preajmă un scriitor — Dumitru Covalciuc. „Casa noastră părintească se află pe strada ce poartă numele lui Dimiitru Covalciuc. Pot spune că m-am scăldat şi eu un pic în razele slavei lui, fiind conştient de faptul că poţi să-ţi faci lui nume în literatură numai prin propria osârdie”, afirmă Vasile Bâcu. El tinde să aibă calea sa în literatură.

Vasile Bâcu este născut în „zodia Eminescu”, într-o zodie cu poetul nostru naţional, ar spune astrologii. E o coincidenţă fericită şi o influenţă benefică a versului eminescian. În poezia „Poetul şi Bucovina”, consacrată lui Mihai Eminescu, Vasile Bâcu conchide: „Nu-l căutaţi pe străzile bătrâne,/ El vine-n blând colind pe la ferestre,/ Cuvântul lui prin veacuri ne rămâne/ Cea mai bogată şi frumoasă zestre”.

E lui crez al lui Vasile Bâcu — poetul şi preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, cea mai reprezentativă organizaţie a românilor din regiunea Cernăuţi.

Placheta „Motiv de toamnă” de poetul Vasile Bâcu a prilejuit o adevărată sărbătoare în raionul Herţa, în oraşul lui Gheorghe Asachi, unde a avut loc lansarea ei. Vasile Bâcu, fluid redactorul-şef al „Gazetei de Herţa” timp de aproape un pătrar de veac, a câştigat stima şi dragostea întregului raion. Anume din raion a pornit ideea editării miei astfel de cărţi, în semn de mare respect faţă de personalitatea redactorului-şef al ziarului. Iar mai departe ideea a fost realizată de soţia autorului, doamna Ancuţa Bâcu, care-i păstrează comoara literară, profesoarele Elena Apetri şi Valentina Plantus, scriitorul ieşean, Ioan Răducea, precum şi de mulţi alţi prieteni şi colegi. Includerea în plachetă a mai multor cântece pe versurile autorului, puse pe note de interpretul şi compozitorul Dumitru Ignat, confirmă o dată în plus popularitatea lui Vasile Bâcu, câştigată prin scrisul şi activitatea sa publică.

La lansarea plachetei de versuri „Motiv de toamnă” şi la jubileul domnului Vasile Bâcu au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii raionului, primari şi profesori, cadre didactice universitare, scriitori şi oameni de cultură, delegaţii din România şi echipa întreagă a Consulatului General al României la Cernăuţi. Altfel nici că putea fi, fiindcă dl Vasile Bâcu este un om cu suflet mare, iar placheta de debut să-i fie de bun augur şi să servească drept stimul pentru alte motive poetice.

Добавить комментарий