Școlile de bază și pedagogii șomeri

nov_uch_god_chtozhdet_0

E trist și, totodată, revoltător, când sărăcia din țară pune lacăte la ușile mai multor școli. Intenția de a fi închise școlile care au mai puțin de o sută de copii i-au îngrijorat pe pedagogii care lucrează în asemenea condiții. Dacă ne referim la regiunea noastră, este clar de la sine că aceste norme drastice vor fi aplicate și față de unele instituții de învățământ cu limba română de predare.

Școala, ca și biserica, este un centru spiritual al satului. Iar odată cu dispariția școlii sărăcește spiritual și satul, el este lipsit de viitor. Și nu este vina tineretului, care și-au părăsit casele și au plecat la câștig în lumea mare, lăsând satul fără copii de școală. S-au dovedit a fi brațe de muncă de prisos în țara lor. Acum, sub pretextul reformei învățământului, șomajul poate bântui și în rândurile cadrelor didactice. La începutul lunii octombrie, exact în preajma Zilei învățătorului, ministrul Învățământului, Hanna Novosad, a propus să fie închise asemenea școli pentru majorarea salariului pedagogilor. Aceasta înseamnă cu o mână se dă, iar cu alta se ia. Doamna ministru a calculat că cheltuielile medii pentru pregătirea unui elev se cifrează la 21 mii grivne, iar în școlile cu clase necompletate – 100 mii grivne. Iar pentru majorarea salariilor pedagogilor cu 20-70 la sută, după cum a anunțat Guvernul, e nevoie suplimentar de 45 miliarde grivne. În momentul de față o astfel de sumă nu există, dar funcționarii sunt în căutarea ei. Cu alte cuvinte, nu există o claritate în privința majorării salariilor pedagogilor.

Nu este clar nici în privința destinelor pedagogilor din școlile care vor fi închise. O parte dintre ei vor fi transferați la școlile de bază, iar ceilalți vor rămânea fără serviciu. Angajarea lor va fi o durere de cap în plus pentru autorități sau deloc, dacă luăm în considerare afirmația doamnei ministru: „Avem mai mulți învățători decât e nevoie”. Iată așa, printr-o replică cinică, se poate hotărî soarta unor oameni, care și-au ales misiunea deloc ușoară și dificilă în condițiile de astăzi de a educa și instrui noua generație.

Добавить комментарий