Scriitor ucrainean: Inamicul Ucrainei nu este limba rusă, ci imperialismul ruso-sovietic

valetov

Această opinie a fost exprimată de scriitorul ucrainean, Ian Valetov, pe pagina sa de Facebook, citat de RBK- Ukraina.

„Avem în Ucraina  o mulțime de ”prieteni”, care sunt mai răi decât dușmanii. Mai exact, cu astfel de prieteni nu mai ai nevoie de dușmani…  Prin agresivitate, intoleranță, metode și gândire de sorginte sovietică sunt  aduse daune monstruoase limbii ucrainene”,  scrie Valetov.

Scriitorul menționează că voluntarii și militarii care participă la luptele din Donbas  sunt oameni care vorbesc limbi diferite, dar acest lucru nu îi împiedică să fie patrioți ai Ucrainei.

 „Inamicul Ucrainei nu este limba rusă, ci imperialismul ruso-sovietic,  oamenii care îl promovează. Cunosc o mulțime de ticăloși și corupți care vorbesc fluient  în limba ucraineană. În același timp, cunosc patrioți ai Ucrainei care sunt gata să verse ultima picătură de sânge pentru patrie, dar vorbesc exclusiv în limba rusă. Nu limba determină poziția lor.  Nu limbajul le formează moralitatea „, a declarat Ian Valetov.

Scriitorul mai  menționează că Ucraina are o istorie lingvistică îndelungată care nu poate fi schimbată într-un timp scurt. „Țara noastră are o istorie lingvistică care  nu poate fi schimbată într-un an sau doi,  într-o direcție sau alta.  Limba ucraineană a supraviețuit și va ocupa în viitorul apropiat un loc demn, chiar dacă acest proces este condus de unele persoane descreierate. Acest lucru îl declar eu, ca om născut în estul țării, ca scriitor, pentru care limba rusă este limba maternă și de comunicare în familie”, notează Valtov.

Ian Valetov (pseudonim Boris Bitner)  este un cunoscut  jurnalist și scriitor SF ucrainean. Scrie în limba rusă. S-a născut în orașul Dnipro, unde locuiește până în prezent.

Lasă un răspuns