Se încheie perioada alegerii benevole, încep reformele impuse

24297190_10212764514382221_1697797117625556876_o

Zilele acestea în capitală s-a desfăşurat cel de-al Doilea forum panucrainean al comunităţilor teritoriale „Iniţiativele care au schimbat viaţa”. Pentru a auzi direct de la Preşedinte ponderea acestor iniţiative s-au deplasat încolo primarii mai multor comunităţi teritoriale unite din regiunea Cernăuţi. Şeful statului s-a arătat a fi convins că anume puterea locală, comunităţile teritoriale unite trebuie să aibă dreptul de a se folosi de resursele funciare de stat, de a avea împuternicirile necesare pentru înregistrarea de stat a terenurilor de pământ. Aceasta ar opri conflictele ce se iscă din cauza pământului.

De asemenea, trebuie reglementată şi chestiunea aşa-numitei „arende incerte” a pământului. Petro Poroşenko a precizat că în prezent 12 milioane hectare de pământ sau 30 la sută din resursele funciare, într-o măsură mai mare sau mai mică, se află în arendă netransparentă. Iar aceasta înseamnă că în Bugetele de stat şi locale nu nimeresc încasări solide, care, în primul rând, trebuiau să fie folosite la dezvoltarea comunităţii. Deci, comunităţile teritoriale unite trebuie să fie interesate în scoaterea din ilicit a taxei de arendă a pământului. Legea respectivă deja a şi fost înaintată Parlamentului.

– La evidenţa consiliilor locale vor trece loturile de pământ, care se află în afara hotarelor localităţilor, şi aceasta va fi întărită prin lege, a comunicat primarul Comunităţii teritoriale unite Ciudei-Igeşti, raionul Storojineţ, domnul Anatolie Piţu, care a făcut parte din componenţa delegaţiei bucovinene la acest forum. Am fost informaţi că pentru dezvoltarea comunităţilor teritoriale unite în anul 2018 în Bugetul de stat sunt prevăzute 5 miliarde grivne. În primul rând, aceşti bani vor fi folosiţi la dezvoltarea infrastructurii. Să luăm, de exemplu, medicina. Dacă în localităţile săteşti va fi creată o infrastructură sanitară bună, mai puţini pacienţi vor pleca să se trateze în raion şi regiune.

În curând se va împlini un an de când a fost creată Comunitatea teritorială unită Ciudei-Igeşti. Unul din scopurile, trasate în primul an de funcţionare a ei, a fost repararea drumului de 3,4 kilometri, care uneşte localităţile Ciudei şi Igeşti. Reparaţiile au început cu întârziere, căci ne-au cam împiedicat birocra- ţia. Însă, ele au fost posibile datorită faptului că am câştigat un proiect cu finanţare parţială.

La forumul de la Kiev am înţeles că până acum comunităţile teritoriale unite au fost create pe principii benevole, iar de la anul viitor se încheie perioada unirii benevole a localităţilor şi satele, care nu s-au grăbit să intre în comună, vor fi impuse să adere la vreo comunitate.

Nu s-a grăbit s-o facă nici satul Tărăsăuţi, o localitate mare din raionul Noua Suliţă.

– La început era prevăzut că Tărăsăuţiul să fie într-o comunitate cu Noua Suliţă, menţionează primarul de aici, dl Igor Cohal. Dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat şi Noua Suliţă a preferat satele din vecinătatea ei. Rămânând într-o parte, ne-am gândit că ar fi bine să ne unim trei sate – Tărăsăuţi, Vancicăuţi şi Costiceni: trei sate româneşti, situate chiar pe aceeaşi trasă. În total, cu o populaţie de 11 mii de locuitori. Piatra de încercare a fost chestiunea – unde să fie centrul comunităţii? Poate fi oricare din aceste trei sate, important este să se potolească niţel ambiţiile. După părerea mea, s-ar primi o comunitate cu perspectivă. Iar dacă nu – Tărăsăuţiul îşi va orienta privirile spre Noua Suliţă. De acum avem cu ea, prin unirea acesteia cu satul Marşinţi, hotar comun.

Continuând să rămânem, deocamdată, în afara unei comunităţi teritoriale, am reuşit anul acesta să începem repararea unui drum important din sat – de la centru până la vechea biserică. Ne-am folosit de faptul că pe teritoriul Consiliului nostru sătesc activează o întreprindere de curăţire şi de întărire a albiei râului Prut. Datorită ei, pe drumurile satului au fost aduse 100 autocamioane cu prundiş.

Drumul spre descentralizare este unul complicat. Atunci când este ales benevol, pare a fi mai uşor. Dar perioada alegerii benevole se termină, încep reformele impuse.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий