Secretarul general al NATO: Este nevoie de un acord în privinţa Legii învăţământului din Ucraina

WARSAW, POLAND - JULY 09:  NATO Secetary General Jens Stoltenberg speaks to the media at the Warsaw NATO Summit on July 9, 2016 in Warsaw, Poland. NATO member heads of state, foreign ministers and defense ministers are gathering for a two-day summit that will end later today.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Întrucât NATO este familiarizată cu Legea învăţământului din Ucraina privind limbile minorităţilor şi cu provocarea majoră pe care o reprezintă rezolvarea tensiunilor provocate de aceasta între Ucraina şi Ungaria, este nevoie de găsirea, cât mai curând posibil, a unui acord, a declarat marţi, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, tranmsite hirado.hu.

Ca răspuns la o întrebare pusă în cadrul conferinţei de presă organizate înainte de începerea întrunirii de două zile a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Stoltenberg a declarat că a vorbit despre Legea învăţământului din Ucraina atât cu prim-ministrul ungar Viktor Orbán, cât şi cu preşedintele Petro Porosenko, cărora le-a solicitat să găsească un echilibru între protecţia drepturilor minorităţilor naţionale şi educaţia în limba oficială a statului.

Secretarul general a subliniat că NATO salută elementul central al recomandării Comisiei de la Veneţia, care are ca scop crearea echilibrului, de aceea, alianţa militară invită Kievul să studieze rezoluţia în vederea rezolvării conflictului dintre Ungaria şi Ucraina.

Totodată Stoltenberg a menţionat că Ucraina este un partener important al alianţei militare. NATO susţine integritatea teritorială a ţării, menţine cooperarea strânsă şi oferă Ucrainei sprijin şi în viitor.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter a anunţat că Ungaria a blocat reuniunea NATO-Ucraina, la nivelul miniştrilor apărării, programată pentru 14-15 februarie, motiv pentru care secretarul general al Alianţei a anunţat statele membre că şedinţa nu va avea loc. Dacă Ungaria nu îşi foloseşte dreptul de veto în cadrul organizaţiilor internaţionale, atunci renunţă la singurul instrument cu care poate apăra maghiarii din Transcarpatia şi cu care poate obliga Ucraina să respecte reglementările legale internaţionale, a spus ministrul.

Добавить комментарий