Șefa DNA din România, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din funcție

646x404

Şefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruţa Kovesi, a fost demisă din funcţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, într-o declaraţie de presă.

Decizia lui Klaus Iohannis vine ca urmare a deciziei Curţii Constituţională din 30 mai, potrivit căreia preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, după ce a stabilit că preşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept, iar statul de drept se manifestă zi de zi, prin decizia fiecărui cetăţean de a respecta Constituţia şi legile ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, care a precizat  că, prin decizia 358 din 2018, CCR a decis că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.

Preşedintele consideră că „România nu poate face paşi înapoi de la statul de ţară” în care domneşte legea şi în supremaţia Constituţiei, a mai spus Mădălina Dobrovolschi.

La rândul său, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că „modul brutal” în care se forţează modificarea legilor penale arată faptul că, în prezent, voinţa politică nu este pentru o Justiţie eficientă, ci pentru o blocare a anchetelor.

Într-un briefing de presă ținut la scurt timp după anunțul că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul ei de revocare din postul de procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi a declarat că „episodul de astăzi nu este o înfrângere”.

„Această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. (…) Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o Justiţie eficientă, ci este pentru o blocare a anchetelor şi pentru blocarea Justiţiei”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Добавить комментарий