Șeful comuniștilor cehi acuză Ucraina de înabușirea „Primăverii de la Praga”

vojtch-filip-e6e3ff5f-0337-4691-8245-ab24643b898-resize-750

Liderul Partidului Comunist din Boemia și Moravia nsusține că Ucraina are mai multă responsabilitate  decât Rusia  pentru invazia sovietică din Cehoslovacia precum și suprimarea „Primăverii de la Praga“ în urmă cu 50 de ani, notează Pagina de Rusia.

Într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, Vojtech Filip a deplâns „falsificarea“ istoriei, mai ales în ceea ce privește evaluarea evenimentelor din 1968. În special, el a subliniat că vina pentru invazia sovietică din Cehoslovacia este pusa pe seama Rusiei și a rușilor, în timp ce, potrivit liderului comuniștilor cehi, cei mai mulți dintre membri ai Biroului Politic al PCUS, care au luat decizia de a trimite trupe, au fost ucraineni.

„Brejnev a fost din Ucraina”, a declarat Filip, referindu-se la secretarul general al Comitetului Central al PCUS, Leonid Brejnev. De asemenea, a spus el, „forța principală a armatei invadatoare o reprezentau tot ucrainenii”.

Potrivit șefului comuniștilor cehi, în Politburoul din 1968 era doar un rus, care s-a opus introducerii de trupe în Cehoslovacia. Filip a refuzat sa spună despre cine este vorba.

Totusi, potrivit notitei istorice prezentate de Radio Liberty, în 1968, Politburo-ul Comitetului Central al PCUS avea 11 membri. Dintre acestia, doar trei erau originari din Ucraina (de fapt RSS Ucraineana) – Peter Șelest, Nikolai Podgornîi și Leonid Brejnev. Ceilalți șase membri ai Politburo-ului de atunci erau născuți pe teritoriul actual al Rusiei.

Partidul Comunist din Republica Cehă menține în mod tradițional poziții proruse în politica externă. Reprezentanții partidului nu intra în guvernul actual, însa funcția premierului depinde de voturile comuniștilor din parlament.

Добавить комментарий