Semen GLUZMAN: POROŞENKO locuieşte în altă Ucraină. El nu ne vede pe noi

7396F6FA-7191-4A86-9A4B-FBC226FA1629_w1023_r1_s

Într-un amplu interviu acordat pentru „Ukrainska Pravda”, Semen Gluzman, activist pentru drepturile omului, președintele Asociației Psihiatrilor din Ucraina, deţinut politic şi disident ucrainean, vorbeşte despre decomunizare, mediul politic ucrainean şi principala problemă a lui Petro Poroşenko. Câteva idei importante exprimate de Semen Gluzman le puteţi afla în rândurile de mai jos. „Locuieşte în altă Ucraină. El nu ne vede pe noi. Ucraina lui este înconjurată de bodyguarzi, amici de pahar sau prieteni cu care împarte banii noştri şi ai partenerilor occidentali. Cred că aceasta este principala problemă a lui. Este un om inteligent, suficient de hotărât și ar fi putut să aibă un alt comportament. Nu înțeleg deloc psihologia lui. Anterior era Ianukovyci, pentru care totul s-a încheiat foarte prost. Situaţia în ţară este foarte dificilă. Avem în interiorul Ucrainei câteva armate. În pofida acestui fapt, el pleacă la odihnă pe insule, înşeală încrederea americanilor şi europenilor, care ne întind o mână de ajutor. Ca om cu judecată, Poroșenko înțelege că atâta timp cât Putin este la putere, Occidentul va sprijini Ucraina. Dacă Putin va avea o politică mai moale faţă de Ucraina, Petro Alekseevici ar avea probleme”, spune S. Gluzman.

DESPRE PROCESUL DECOMUNIZĂRII DIN UCRAINA

„Ei tânjesc după anii de tinereţe, după încrederea în ziua de mâine şi o pensie decentă. Nimeni nu tânjeşte după KGB sau Brejnev. Oamenii sunt dezamăgiţi şi această situaţie este înfricoşătoare. Bolșevicii au distrus mult, dar nu totul. Undeva nu le-au ajuns mâinile. Totuși, este inadmisibil într-un mod atât de barbar, pe timp de noapte, să distrugi aceste monumente. În toate aceste acţiuni există ceva rău, întunecat. Aceste lucruri ar trebui să fie decise de comunitate şi autorităţile locale. Dacă majoritatea se opune în continuare demolării monumentului, atunci trebuie să mai așteptăm. Nu-i nimic grav în aceasta. Există un argument foarte serios: înainte de toate daţi-le oamenilor de mâncare! Daţi-le speranţa de a avea încredere în viitor. Dacă nu al lor, atunci măcar al copiilor și nepoților. Ei instigă oamenii unii împotriva altora. Astfel, reiese că 30 % dintre cetăţeni sunt nostalgici după URSS”, a menţionat Semen Gluzman.

DESPRE SOCIETATEA CIVILĂ

„Am învățat să vorbim despre societatea civilă cu ajutorul donatorilor noș- tri străini, care nu sunt foarte prudenţi. Societatea civilă este altceva. Atunci când nu ne convine ce se întâmplă în curtea noastră ne adunăm cu toţii şi începem să schimbăm lucrurile. Aceasta nu înseamnă doar a obţine granturi de la USAID sau Soros… Politica neglijabilă a donatorilor occidentali a dus la politizarea organizaţiilor publice. Este un lucru complet diferit, este vorba de lobby. Societatea civilă din Ucraina sunt acei oameni care pot lua decizii serioase. Aceşti oameni pleacă în străinătate. Își părăsesc țara, nu pentru că o urăsc încă din copilărie. Ei își părăsesc patria, pentru că s-au convins că nimeni nu are nevoie de ei aici. Poate că în altă parte se vor putea realiza. Există prea multe arme și ură în țară. Cred că se va trage în noi pentru că vorbim şi gândim altfel. Este puțin probabil ca aceste gloanțe să ajungă în politicieni și funcționari de rang înalt”.

DESPRE IDEOLOGIA POLITICĂ RADICALĂ ȘI ULTRA-NAŢIONALISM „

Să fim sinceri: serviciile secrete flirtează cu aceste organizații. Orice serviciu special trebuie să aibă infiltraţi agenții săi printre radicali și extremiști. Dacă SSU nu știe cum să facă acest lucru, atunci trebuie dizolvat. Dar una e să ţii sub control mişcările radicale şi alta e când ministrul Avakov deţine o armată proprie. Trebuie să fim atenţi cu radicalii şi să nu fie formate din aceste persoane detașamente defensive care să protejeze puterea atunci când oamenii se revoltă”.

Lasă un răspuns