Serbia se antrenează militar atât cu NATO, cât şi cu Rusia în echilibristica dintre est şi vest

1019146499

Aproximativ 300 de militari din Rusia şi Belarus au început joi exerciţii de antrenament cu armata sârbă, în timp ce soldaţi sârbi se antrenează cu NATO în Muntenegrul vecin, subliniind echilibristica Belgradului între Est şi Vest, relatează agenţia DPA.

Trupe ruse şi belaruse participă la cea de-a doua ediţie a exerciţiilor „Frăţia slavă” din acest an, când Serbia este gazdă, participanţii concentrându-se pe capabilităţile antiteroriste. Exerciţiile se încheie pe 13 noiembrie.

Peste graniţă, în Muntenegru, o mână de soldaţi sârbi participă, începând din 31 octombrie, la exerciţii de salvare în caz de dezastre împreună cu militari din 31 de ţări membre ale NATO şi ale programului Parteneriat pentru Pace. Exerciţiile se încheie pe 4 noiembrie.

Serbia, care poartă negocieri de aderare cu Uniunea Europeană şi care face parte de un deceniu din cadrul programului Parteneriat pentru Pace, insistă asupra neutralităţii sale în confruntarea dintre Occident şi Rusia în legătură cu Ucraina.

Belgradul a susţinut integritatea teritorială a Ucrainei după ce Rusia a anexat Crimeea, dar a refuzat să adere la sancţiunile comerciale impuse Moscovei.

Toate sondajele de opinie din Serbia arată o ostilitate covârşitoare faţă de NATO, care a intervenit împotriva ţării în 1999, în timpul războiului din Kosovo.

În acelaşi timp, aproximativ jumătate dintre sârbi doresc ca ţara lor să adere la Uniunea Europeană, pe care mulţi o consideră ca fiind părtinitoare în favoarea duşmanilor lor din timpul conflictelor din spaţiul ex-iugoslav din anii 1990.

În Muntenegru există de asemenea o opoziţie faţă de intrarea ţării în NATO, cu toate că a fost invitată să adere la alianţă. Opoziţia este concentrată în principal în cadrul unui bloc prorus care a obţinut 18 din cele 81 de locuri în parlament la alegerile legislative din octombrie.

Sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns