„Șezătoare” la Horecea pentru oaspeți dragi din România

Screenshot_1

În ultimii ani tot mai multe școli de cultură generală din regiunea Cernăuți colaborează cu instituții de învățământ din România. Nu face excepție în această privință nici Școala medie incompletă nr. 13 cu limba română de predare din suburbia Cernăuțiului – Horecea. Sunt mai vechi relațiile ei cu școli din Moldovița și Dumbrăvița. Iar anul trecut, tot în luna aprilie, la Deva a fost semnat acordul de colaborare cu Liceul de profil sportiv de acolo. Această instituție este vestită prin faptul că, pe timpuri, acolo a învățat Nadia Comăneci, deținătoarea a cinci medalii de aur olimpice, mândria României la gimnastică sportivă. Inițiatoarea acestei colaborări este doamna Ionela Dorina Râmbu, profesoară de română, care înainte de aceasta, în componența unei delegații, a vizitat și Școala nr.13.

După cum a menționat doamna Eugenia Facas, directoarea Școlii de la Horecea, în urma realizării unor astfel de proiecte nu este prevăzut nici un câștig financiar.

– Ne îmbogățim spiritualicește, a accentuat dumneaei. Anul trecut, la semnarea acordului de colaborare, la Deva s-a deplasat o delegație de cadre didactice de la Școala din Horecea. Următoarea vizită va fi întreprinsă la vară și vom lua cu noi și zece dintre cei mai buni elevi.

Și iată că la începutul săptămânii curente, Școala nr. 13 a primit o delegație numeroasă de la Deva, majoritatea membrilor ei fiind profesori de la Liceul cu profil sportiv din acest oraș, precum și de la Inspectoratul școlar al județului Hunedoara.

–  Proiectul acesta a început cu un an de zile în urmă, când am primit vizita dragilor noștri colegi de la această școală. Acolo am pus bazele unui parteneriat solid pentru trei ani. Programul lui prevede schimbul de bune practici. Dorim ca ai noștri copii din Transilvania să cunoască mai bine ținuturile Ucrainei, să schimbe cu colegii lor impresii de călătorie, să facă proiecte în comun, iar comunitățile noastre din Hunedoara și Cernăuți să fie înrudite datorită copiilor.

Cele trei zile de aflare a oaspeților din Deva în nordul Bucovinei le-a adus impresii de neuitat, ei efectuând călătorii prin orașul tinereții lui Eminescu, la Mănăstirea Înălțarea Domnului din Bănceni și asistând la o șezătoare tradițională românească, înscenată de elevii de la Școala medie incompletă nr.13.

– Ecoul pașilor pe care i-au făcut colegii noștri de aici spre Hunedoara, spre Deva se concretizează prin sosirea noastră la Cernăuți, la această școală minunată. Trebuie să ne împărtășim experiența, ca românismul să existe, ne-a mărturisit domnul Marinică Pârvănescu, profesor la Liceul din Deva.

Într-adevăr, acordul de colaborare prevede nu numai acțiuni festive, ci și discutarea problemelor de instruire și educație a elevilor, probleme comune pentru școlile din ambele țări, schimburi de experiență în această privință. Concluzia cu care oaspeții au plecat în România este unanimă: copiii din suburbia Horecea a Cernăuțiului țin sincer la limba lor maternă și la tradițiile populare.

Screenshot_2

Lasă un răspuns