Sfântă ni-i pâinea, sfântă ni-i casa…

Screenshot_5

Pâinea și casa sunt simbolurile existenței noastre pe pământ. Pâinea cea de toate zilele omul o câștigă prin muncă, iscusință și harul cu care l-a înzestrat Providența. Și atunci când zilnic și în taină se roagă Tatălui Ceresc să-i dea pâinea cea întru ființă, omul, de fapt, îi cere sănătate, putere și voință pentru a-și îndeplini cât mai bine menirea.

Screenshot_2

Din semințele iubirii crește pâinea întru ființă

Pentru domnul Oleg CIORNYI sănătatea este nu numai o valoare de neprețuit, ci și o luptă pentru ea în adevăratul sens al cuvântului. Conștient și-a ales specialitatea de chirurg-oncolog pentru a încerca să le întoarcă oamenilor speranța și bucuria vieții și în situațiile unde șansele sunt foarte mici.

– Se spune că speranța moare ultima, de aceea ea și mișcă progresul în oncologie, afirmă Oleg Ciornyi, chirurg la Spitalul oncologic regional, candidat în științe medicale. Deși medicii încă nu au toate motivele pentru a declara că s-a găsit leac pentru tumorile maligne (maladia secolului XX), dar în multe cazuri pacienții pot fi salvați, mai ales în stadiile timpurii ale bolii. Am avut ocazia să fiu și la clinici din Occident, din Germania mai ales, și m-am convins că eforturile medicilor nu sunt zadarnice. Ne luptăm, dobândind experiență, însușind tot ce e nou și eficient pentru a scoate aceste boli din categoria celor incurabile. Pentru un medic este foarte important să nu fie indiferent la durerea celui care suferă.

A nu fi indiferent la durerea celui din preajmă a fost principiul de educație în familia lui Iurie și Angela Gaidei din Bălcăuți. Poate de aceea fiica lor, Ilona, a ajuns să-și facă studiile la Universitatea de Medicină din Cernăuți. Aici l-a întâlnit pe Oleg Ciornyi și iubirea care i-a legat pe viață. Și-au creat familia, care sălășluiește în casa de piatră a fericirii.

Screenshot_3

– Soția mea, Ilona, lucrează în domeniul farmaceuticii, dar cunoaște și cele mai bune „leacuri” pentru o familie fericită. De fapt, le cunosc și eu: este iubirea, sinceritatea, stima reciprocă, spune Oleg Ciornyi. Am găsit toate acestea la Bălcăuți, în mediul unde a crescut Ilona. Părinții ei, adică socrii mei – Angela și Iurie Gaidei, sunt oameni intelectuali, înzestrați cu cele mai valoroase calități umane. Și-au ridicat casă în capătul grădinii părinților Angelei – Marin și Nadejda Ursachi, la fel oameni de aur și un cuplu minunat. În aceste timpuri grele socrii mei au fost nevoiți să-și câștige bucata de pâine departe de locurile natale – în Franța. De două ori pe an – de Crăciun și în luna august – revin acasă, adunându- și la masă toate rudele. Fiica cea mică a soților Marin și Nadejda Ursachi șia găsit destinul la Boian. Ea este profesoară la școala din localitate, iar soțul ei, Mihail Mihalcean, lucrează la renumita firmă „Rodniciok”. Și la ei în casă predomină acea căldură sufletească și buna înțelegere, caracteristică tuturor descendenților din familia Ursachi. Cresc și educă doi feciori – Maxim și Gabriel. Maxim este pasionat de sport și la cei doisprezece ani ai săi are deja performanțe europene. În afară de aceasta, a îndrăgit dansurile de bal, obţinând şi aici succese.

– Sincer vorbind, îi sunt foarte recunoscător destinului că îi am alături pe acești oameni, cu care mă leagă nu numai relațiile de rubedenie, recunoaște Oleg Ciornyi. De la ei poți învăța omenia, dăruirea de sine în tot ce au făcut și fac: pentru familia lor, pentru comunitate. Din semințele iubirii crește pâinea întru ființă.

August, aripă de zbor

August, cea mai frumoasă și cea mai bogată lună a anului, aduce în sufletele oamenilor și bucuria întâlnirilor: întâlnirilor la baștină, în casa părintească. Revederea cu rudele, cu livada sădită cu speranță de gospodar, este acel balsam care potolește durerea înstrăinării. Trăind de mai mulți ani la Paris, în centrul civilizației europene, soții Angela și Iurie Gaidei sau convins că cea mai bună vacanță pentru ei este, totuși, la Bălcăuți.Alături sunt părinții-socri, Marin și Nadejda Ursachi, care trec prin inimile lor toate reușitele și grijile, bucuriile și întristările copiilor, nepoților, strănepoților.

Screenshot_4

– Feciorul nostru, Roman, toată vara-i la Bălcăuți, la străbunei. Se ține ca o umbră de străbunicul Marin, care știe să-i explice farmecul vieții de la țară, iar bucatele gătite de străbunica Nadejda și vorbele ei calde sunt cele mai bune pe lume. Odată cu venirea la Bălcăuți a buneilor Angela și Iurie se pare că pentru strănepoții și nepoții Roman și Victoria a coborât raiul pe pământ, spune mai în glumă, mai în serios, domnul Oleg Ciornyi. Iată, duminica trecută a fost ziua de naștere a lui Roman și, desigur, am sărbătorit-o la Bălcăuți, cu toate neamurile împreună. Unul dintre cei mai mici descendenți ai dinastiei Ursachi a adunat la masă toate rudele apropiate.

Firește, la asemenea sărbători familiale toată atenția este acordată copiilor – florilor, care înfrumusețează viața părinților, bunicilor și stră- bunicilor. Darsunt în cinste și cei mai în vârstă, care la chindia viețiise bucură de amiaza copiilor, de dimineața nepoților și de zorii strănepoților.

– Pentru noi toți, soții Marin și Nadejda Ursachi au fost și rămân niște familiști deosebiți. Ei și-au îndreptat fiicele pe calea vieții, povățuindu-le că pentru om cea mai mare valoare este familia. Ne ținem de povața lor și noi – eu și Ilona, care le este nepoată, conchide medicul Oleg Ciornyi.

August își numără zilele senine și calde, cu ploi de stele și-și adună în cârduri cocorii pentru a pleca împreună cu ei. Însă, în inimile oamenilor rămâne dărnicia lui, iar în amintirile lor – clipele trăite împreună cu cei dragi. Focul din vatră sfințește casa, care crește feciori și fecioare…

Vasile CARLAŞCIUC

Добавить комментарий