Zgârieturile de pe bijuteriile din aur pot strica aspectul estetic al acestora. Chiar și valoarea bijuteriilor poate avea de suferit. De aceea, e indicat să știi cum să le cureți.
De ce apar zgârieturi pe bijuteriile din aur? Aurul este un metal prețios, dar relativ moale ca textură, ceea ce îl face sensibil la zgârieturi. Cel mai des, bijuteriile din aur pot intra în contact cu alte obiecte sau suprafețe dure, iar zgârieturile apar în mod inevitabil. Totodată, dacă porți des bijuteriile din aur, în special dacă este vorba de inele și brățări, atunci frecarea constantă le face la fel de predispuse la zgârieturi. Pe de altă parte, dacă bijuteriile sunt păstrate în mod necorespunzător, fără să le protejezi, atunci se pot atinge unele de altele și se pot zgâria. Nu în ultimul rând, dacă le cureți cu soluții sau cu perii nepotrivite, atunci suprafața aurului are de suferit.
Zgârieturile diminuează valoarea aurului? Valoarea aurului este determinată în principal de puritatea și de greutatea sa. Cu toate acestea, în cazul bijuteriilor, aspectul estetic joacă un rol important.
Pentru bijuteriile de colecție sau de lux. Zgârieturile pot reduce semnificativ valoarea, deoarece colecționarii caută piese în stare impecabilă;
Pentru bijuteriile uzuale. Deși zgârieturile afectează aspectul, ele nu influențează considerabil valoarea intrinsecă a aurului, care poate fi topit și refolosit.
Este important de menționat că zgârieturile nu afectează puritatea aurului, dar pot influența valoarea de revânzare a bijuteriei ca obiect finit.
Cu ce se curăță aurul de zgârieturi? Murdăria și zgârieturile superficiale pot să fie remediate cu soluții formate din ingrediente casnice. De exemplu, se amestecă apă caldă și săpun lichid, după care se lasă bijuteria la înmuiat în această soluție pentru 20 de minute. Apoi, se poate curăța suprafața aurului cu o periuță de dinți uzată cu peri moi. Odată curățată, bijuteria se clătește cu apă și se usucă cu o cârpă moale.
La fel, se poate folosi un amestec din bicarbonat de sodiu și apă. Pasta cu efect abraziv fin poate șterge zgârieturile de pe aur. Se aplică pasta şi se freacă ușor cu o periuță cu peri moi, apoi se șterg reziduurile cu o cârpă moale.
Există în comerț și soluții profesionale asemănătoare care presupun scufundarea bijuteriei pentru o perioadă de timp, apoi clătirea și uscarea ei.
Însă, cea mai bună metodă de a curăța aurul de zgârieturi este cu ajutorul unui aparat special care folosește ultrasunete. Este recomandat să apelezi la un bijutier profesionist pentru acest tip de curățare, mai ales pentru bijuteriile cu pietre prețioase.
Dacă zgârieturile rămân vizibile și par a fi persistente, atunci este momentul să consulți un bijutier profesionist. Specialistul poate oferi servicii precum:
- Polish profesional – pentru a reda strălucirea bijuteriei.
- Recondiționare – pentru a repara zgârieturile adânci sau alte defecte. (Lovedeco.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com