Sfatul specialistului: Cum ajutăm copilul să depășească frica de întuneric

00 Acum Frica de întuneric

Frica de întuneric este o fobie întâlnită atât la copii, cât și la adulți. În cazul copiilor este important ca părinții să ajute micuții să își învingă temerile, iar când este cazul, să apeleze la ajutorul unui specialist.

Multor copii le este teamă de întuneric. De exemplu, cei care au până în 2-3 ani sau preșcolarii tind să se teamă de lucruri care nu le sunt familiare, pe care nu le înțeleg și pe care nu le pot controla. Imaginația lor activă, faptul că nu pot distinge între realitate și fantezie sunt doar câțiva factori ce îi fac pe cei mici să creadă în monștri care se ascund sub pat sau în dulapul cu haine, gata să iasă odată ce a fost stinsă lumina în odaie.  Dacă nu este abordată această problemă, teama unui copil de întuneric poate să continue și îi poate afecta rutina și obiceiurile pe care le are, de regulă, înainte de culcare.

Iată ce pot face părinţii pentru a ajuta fiul sau fiica să își învingă teama de întuneric:

* Este important să abordezi frica de întuneric a celui mic, afișând înțelegere față de el. Nu îl ridiculiza și nu trece cu vederea sentimentele copilului. Primul pas este să accepți că emoțiile și trăirile lui sunt reale și să răspunzi la ele într-un mod bine intenționat.

* Întreabă-l pe micuț despre fricile sale și despre ce anume îl face să se teamă noaptea.

* Arată-i copilului că îi înțelegi fricile, fă-l pe cel mic să înțeleagă că este în siguranță și explică-i că nu există monștri.

* Nu încerca să îl asiguri că nu există monștri, uitându-te în dulap sau sub pat, pentru că aceste gesturi îi vor sugera copilului că și tu crezi că acei „monștri” ar putea fi acolo.

* Dacă cel mic se teme de întuneric din cauza posibilității că vor intra persoane străine în casă, arată-i măsurile de securitate din jurul locuinței, cum ar fi lăcatele sau încuietorile.

* Întreabă-l pe micuț ce sugestii are, ce idei are și care l-ar putea face să se simtă mai în siguranță. Oferă-i chiar tu câteva sugestii: poate se va simți mai bine, dacă va ține în pat, când doarme, o jucărie preferată ori o anumită păturică.

Uneori, teama copilului de întuneric este atât de pronunțată, încât îi afectează viața de zi cu zi și îi afectează și joaca. Cere ajutorul unui specialist dacă consideri că micuțul este împovărat de anumite frici sau fobii. Cu ajutorul specialistului, copilul va învăța cum să controleze anxietatea, prin anumite strategii.

Frica de întuneric  se poate manifesta și la vârsta adultă.  Nictofobia poate fi asociată cu unele tulburări ale somnului, cum ar fi insomnia. De pildă, un studiu a scos la iveală că mulţi tineri au frică de întuneric. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care aveau cele mai mari probleme legate de somn erau cei care se speriau cel mai ușor de zgomote, în întuneric. Mai mult, tinerii care puteau să doarmă bine erau, de fapt, cei care s-au obișnuit, în timp, cu zgomotele. Cercetarea a arătat că tinerii cu insomnie au devenit din ce în ce mai anxioși.

Diagnosticarea nictofobiei. Se recomandă ca părinţii să se adreseze psihologului dacă: copilul are dificultăţi în timpul somnului – adoarme greu;  se simte foarte anxios sau tulburat în întuneric;  are un alt motiv să sufere de nictofobie.

Se face o programare la un specialist, dacă copilul are  aceste simptome. Diagnosticarea implică o întâlnire cu un specialist și răspunsurile la anumite întrebări despre simptomele pe care le are copilul.

Unele fobii nu au nevoie de tratament, însă nictofobia poate să creeze anumite probleme: de pildă, îți este foarte dificil să adormi. Acest lucru poate afecta starea generală de sănătate și poate duce la tulburări, cum este insomnia.

În general, este bine să se apeleze la un specialist, care să recomande un tratament dacă: fricile de acest gen îl fac pe copil extrem de anxios sau să panicheze; frica de întuneric este excesivă şi nu este fondată; sunt evitate anumite situații din cauza acestei frici; dacă această stare a copilului durează mai mult de 6 luni. (Odoraş)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий