„Şi totuşi mi se pare că voi fi cât pietrele-n Carpaţii noştri tineri”

14 06 2022 B 4

Inaugurarea bustului savantului şi poetului Grigore Bostan în faţa Gimnaziului din Budineţ, catul său natal, eveniment care urma să aibă loc încă toamna trecută, în cele din urmă a întregit sărbătoarea Sfântului Duh. Exact în această zi, 13 iunie, Grigore Bostan şi-a adunat neamul de la poale de Carpaţi în curtea largă, străjuită de un stejar secular, a Gimnaziului din Budineţ, care-i poartă numele. Primarul CTU Ciudei, Anatolie Pitul, înainte de dezvelirea şi sfinţirea bustului, a ţinut să mulţumească bunilor români, care şi-au adus contribuţia la „revenirea acasă în chip de bronz a lui Grigore Bostan”. Este vorba de omul de binefacere Ioan Iţco din Câmpulung Moldovenesc, Nicolae Hauca de la Cernăuţi, intermediarul între Ioan Iţco, tânărul sculptor Cristi Botă, autorul bustului, şi conducerea Comunităţii Teritorial Unite Ciudei care a comandat bustul. De asemenea, şi-a adus aportul financiar şi Titus Scripa.

– Lucrările le-am coordonat cu soţia lui Grigore Bostan, Lora Bostan. Am vorbit cu ea astă toamnă, chiar cu o săptămână înainte de moartea-i subită. A dorit foarte mult să fie prezentă la un asemenea eveniment, dar Dumnezeu a luat-o la ceruri. Grigore Bostan a fost un mare savant şi patriot al neamului nostru, prin creaţia sa ne învaţă şi acum cum trebuie să luptăm şi să avem grijă de tradiţiile şi limba noastră. Pentru a nu-l uita pe Grigore Bostan, trebuie să-i citim opera, a afirmat primarul Anatolie Piţul.

Sora lui Grigore Bostan, Floarea Andrieş, profesoară de română la Gimnaziul din Budineţ, a mulţumit colectivului pedagogic şi conducerii Comunităţii pentru eternizarea numelui savantului şi poetului, sufletul căruia în această zi de mare sărbătoare creştină a pogorât peste satul de baştină. Va rămâne veşnic aici în chip de bronz, iar elevii budineţeni îi citesc cu drag versurile.

Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, a menţionat faptul că omul de ştiinţă Grigore Bostan a avut mereu în cercul cercetărilor sale cultura românească din Bucovina, marile personalităţi ale timpului. Şefa Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii din Cernăuţi, Cristina Paladean, le-a amintit budineţenilor că Grigore Bostan a condus această catedră timp de un sfert de veac, iar contribuţia lui ca om de ştiinţă constă în efectuarea cercetărilor comparative în folclor.

Profesorul de la Liceul nr.1 din Ciudei, originar din Budineţ, Dorin Misichevici, a subliniat că Grigore Bostan a continuat tradiţia altui istoric literar, născut tot la Budineţ, Constantin Loghin, autorul primei istorii a literaturii române din Bucovina.

Au fost prezenţi la acest eveniment şi foşti discipoli ai lui Grigore Bostan, unii dintre ei reprezintă mediile de expresie românească din ţinut: Vasile Bâcu, Nicolae Şapcă, Vasile Carlaşciuc, Vitalie Zâgrea, Felicia Toma, Mariana Struţ.

Sfinţind bustul, părintele paroh Roman a accentuat că acesta putea fi ridicat şi în centrul satului, dar locul lui e aici, în faţa şcolii, unde copiii budineţenilor învaţă carte, învaţă să-şi iubească limba, cultura, neamul aşa cum le-a iubit marele lor consătean.

Într-o poezie Grigore Bostan a declarat: „Am păstorit cuvinte în Carpaţi”. El a altoit la discipolii săi spiritul cuvintelor româneşti. În finalul evenimentului festiv un grup de elevi de la Gimnaziul din Budineţ au declamat o frumoasă poezie despre pace, dând drumul în înaltul cerului la câţiva porumbei – simbolul păcii, simbolul Sfântului Duh.

14 06 2022 B 3

14 06 2022 B 2

14 06 2022 B 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий