Simbol al prieteniei și comunicării

Screenshot_8

În centrul capitalei ucrainene a fost inaugurat un monument, autor fiind sculptorul român, Bogdan Rața.

La Kiev, pe Bulevardul „Taras Șevcenko”, în ziua de 27 septembrie a fost inaugurată sculptura „Middle Way” sub forma unei mâini de mari dimensiuni, care simbolizează prietenia și comunicarea. Ea a fost realizată de maestrul român Bogdan Rața. Evenimentul se înscrie în Proiectul „Monumente Moving” (monumente în mișcare) al inițiativei „Kiev – oraș al lumii”. La ceremonie au participat conducători ai Administrației Orășenești de Stat Kiev, șeful Administrației Raionale de Stat Șevcenko, Oleg Gariaga, Ambasadorul României în Ucraina, Christian-Leon Țurcanu, adjunctul ministrului Culturii al Ucrainei, Iuri Rybaciuk, curatorul proiectului, Cosmin Năsui, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Ministerului de Externe al Ucrainei, A m b a s a d e i Ucrainei în România, membri ai Societății pentru cultura românească „Petru Movilă”, reprezentanţi ai presei.

Proiectul a fost realizat în cadrul marcării Centenarului României Moderne, de Nasui Collection & Gallery, cu sprijinul Institutului Cultural Român și în parteneriat cu Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația Orășenească de Stat Kiev și Administrația Raională de Stat Șevcenko a capitalei.

Această sculptură deosebită din momentul apariției în centrul orașului se bucură de apreciere din partea vizitatorilor și sunt mulți doritori de a se fotografia pe fundalul ei.

Anterior lucrarea „Middle Way” a fost itinerată în St. Geroge`s Hall Liverpool (sit al patrimoniului UNESCO), Piața Cetății Baia Mare (sit al patrimoniului), faleza Cascais și Casa da Musica Porto, Lisabona.

Programul „Moving Monuments / Monumente în mișcare”, inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014, are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase în întreaga lume. Toate sculpturile au un caracter temporar, sunt neintrusive cu spațiul gazdă și se încadrează simbolic în spațiul unde sunt prezentate.

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă, care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul „Moving Monuments“ în 2014.

Elena GARCUŞA,

membră a Societății pentru cultura românească

„Petru Movilă” din Kiev

Foto Adrian CAPALB

Добавить комментарий