Simbolul științei de carte

Screenshot_5

Orice reformă a învățământului, oricât de revoluționară n-ar fi ea, are ca piatră unghiulară Abecedarul – prima carte în viața fiecărui elev. Abecedarul este simbolul științei de carte. Denumirea acestei cărți minunate este împrumutată chiar și de oamenii care au o bogată experiență într-un anumit domeniu, antrenați la alcătuirea ghizilor pentru viitorii specialiști.

Dar, să revenim la Abecedarul școlar, carte după care se învață buchile. La finele primului an de școală elevii din clasa întâi se despart de bunul lor prieten. Este un ritual școlar, care are semnificația urcării pe prima treaptă a îndelungatului proces de învățământ. El decurge în mod festiv, cu participarea elevilor din toate clasele, a profesorilor și, desigur, a părinților micuților din clasa întâi. E o adevărată sărbătoare a întregii școli.

La Școala medie nr. 10 din suburbia Roşa a Cernăuțiului, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ cu limba română de predare din regiune și cu o bogată istorie biseculară, sărbătoarea „Adio, Abecedar!”, a avut loc miercuri, în sala de festivități amenajată după recentele reparații.

Fiecare elev din clasa întâi purta o coroniță cu o anumită literă din alfabetul românesc. Au ajuns litere pentru toți, ceea ce înseamnă că în clasa întâi este un număr suficient de elevi.

– Sunt 22 de elevi, a precizat directorul şcolii, domnul Alexandru Rusnac. La 1 septembrie vor veni în clasa întâi 21 de elevi. Pentru școala noastră este foarte convenabil noul mod de înscriere în clasa întâi – după principiul teritorial. În suburbia Roșa, după atâtea transformări sociale, populația băștinașă s-a amestecat și în apropierea școlii locuiesc și români, și ucraineni. Există cazuri concrete când am primit copii din familiile ucrainene. Aceștia doresc să învețe în limba română și, după câte știu, părinții sunt mulțumiți.

Pentru învățătoarea elevilor din clasa întâi, doamna Aliona Fediuc, sărbătoarea „Adio, Abecedar!” este a doua la număr. Deci, urcă pe treptele științei de carte al doilea contingent de elevi. Ea este absolventa Școlii medii nr. 10, unde a revenit ca învățătoare pentru clasele primare după încheierea studiilor pedagogice. Mama ei, doamna Reghina Bucaciuc, activează aici ca profesoară de limba română. Reiese că fiica îi învață pe elevi să citească primele cuvinte și propoziții din abecedarul românesc, iar mama le va insufla dragoste faţă de limba și literatura română.

Actuala reformă școlară începe de la școala primară. Și ar fi bine ca Abecedarul românesc să fie prima carte pentru elevii din școlile noastre, confirmându-le statutul de instituție de învățământ cu limba română de predare.

Добавить комментарий