Simpozionul „Credință. Cultură. Transmitere” la Mănăstirea Putna

03

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna organizează în perioada 22 – 25 august 2019, a treisprezecea ediție a colocviului închinat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta. Tema colocviului din acest an este „Credință. Cultură. Transmitere” și a fost dată de necesitatea continuării transmiterii către generațiile următoare a valorilor culturii și spiritualității românești.

Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 22 august 2019, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului. Va urma vernisarea Expoziției de fotografie „Satul bucovinean”, la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al mănăstirii. Expoziția se înscrie în tematica Anului omagial al Satului românesc, aniversat în 2019 în Patriarhia Română. Expoziția cuprinde fotografii din satele bucovinene din diferite perioade. Oameni, locuri, obiceiuri, obiecte se reunesc arătând locul binecuvântat, oamenii și credința lor, durerile și bucuriile, dorurile și tristețile în aceste perioade. În expoziție sunt și fotografii ale pictorilor Constantin Flondor și Dacian Andoni, originari din Bucovina, și ale arhitectului Marius Pandele.

În deschidere vor fi lansate două cărți publicate la editura „Nicodim Caligraful”. A treia ediție, adăugită, a lucrării „Contemporanii mei. Portrete”, în care autoarea, acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, a realizat portrete interioare de mare profunzime ale unor vârfuri ale culturii și spiritualității românești, între care: George Enescu, Constantin Brâncuși, George Călinescu, Părintele Dumitru Stăniloae, Principesa Ileana – Maica Alexandra, Tudor Vianu.

A doua lucrare este „Drama românilor din Regiunea Cernăuți. Masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”. Cartea este coordonată de acad. Alexandrina Cernov și reprezintă al doilea volum din colecția „Destin bucovinean”, inițiată de Mănăstirea Putna.

Vineri și sâmbătă vor avea loc sesiuni de dezbateri. Între invitați se numără academicieni, cadre didactice universitare, cercetători, artiști plastici și oameni de cultură din București, Iași, Cluj, Chișinău, Cernăuți, Timișoara, Bălți, Piatra Neamț și Suceava.

Academicianul Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta a trecut la cele veșnice în 5 mai 2006. A fost înmormântată, conform testamentului, la Mănăstirea Putna. În anul 2007, aici s-a înființat Fundația „Credință și Creație”. Începând din 2007 se organizează anual un colocviu pe teme de importanță pentru identitatea, cultura și spiritualitatea românească.

Screenshot_3

Lasă un răspuns