Situația din Ucraina și Venezuela, pe agenda miniștrilor de externe din UE

1_s

Miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), pe agendă figurând dosarele Ucraina, Venezuela, Siria, Yemen şi Cornul Africii.

România este reprezentată la reuniunea CAE de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu. În marja reuniunii, oficialul român va participa la un mic-dejun de lucru privind Ucraina, organizat de omologul său danez, Anders Samuelsen, unde invitat special este ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin.

La 7 februarie, Rada Supremă a înscris în Constituţie obiectivul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO. Votul a avut loc în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko, iniţiatorul proiectului de lege, şi a membrilor guvernului.

Constituţia obligă puterile legislativă şi executivă să acţioneze în sensul „orientării strategice a Ucrainei către aderarea deplină la UE şi la NATO”.

Unii analişti au apreciat că obiectivul modificării Constituţiei ucrainene este să împiedice schimbarea direcţiei geopolitice a ţării în eventualitatea alegerii unui preşedinte mai filorus, însă alţii consideră că este vorba despre o strategie de comunicare a preşedintelui Poroşenko în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 31 martie, când nu este sigur că va fi reales.

Lasă un răspuns