Societatea „Golgota” comemorează jertfele Foametei din anii 1946-1947 din Ucraina (FOTO)

DSC_1232

În a patra sâmbătă a lunii noiembrie, în Ucraina sunt comemorate jertfele Foametei din 1932-1933 și Foametei din 1946-1947. În fiecare an, cu acest prilej, Societatea panucraineană a românilor „Golgota” organizează o conferință pe tema dată. Este o formă de a aprinde candela și de a-i pomeni, în cercul activiștilor Societății, pe toți românii din ținut, care și-au primit martirajul prin înfometare. Românii din nordul Bucovinei, ținutul Herței și nordul Basarabiei au cunoscut foametea din primii ani postbelici, care și ea, ca și Foametea din anii 30, a fost organizată artificial pentru ca roata colectivizării să treacă peste osemintele oamenilor nevinovați.

Anul acesta conferința tradițională a „Golgotei” s-a desfășurat duminică, 24 noiembrie, și a început, pentru prima dată, cu depunerea de flori la Monumentul jertfelor foametei din Ucraina, ridicat la Cernăuți. Inițiativa pornește de la noul președinte al Societății, Vasile Răuț.  Și tot neobișnuită a fost audierea amintirii martorului ocular al Foametei din 1946-1947, regretatul Deomid Sauca, din Costiceni, raionul Noua Suliță, ca apoi să relateze despre amintirile pe care le-a înregistrat de la asemenea martori tânăra Ana Maria Calancea  din Ostrița Herței. Ea, fiind și o interpretă talentată, a cântat și un cântec de jale, cu care, chiar și în acele vremuri tragice, își alinau sufletul țăranii români. La fel au procedat și încă doi interpreți vestiți din ținut – Victoria Costinean de la Ropcea și Gheorghe Puiu din Cernăuți.

Continuând pe această undă inovatoare, vom menționa prezența mai multor tineri la conferință, unii dintre ei fiind din satele, de unde anterior nimeni nu participase la acțiunile organizare în Casa Națională a Românilor din Cernăuți. Pentru prima dată a luat cuvântul în fața publicului bucovinean Anatol Popescu din raionul Ismail, regiunea Odesa. Jurnaliști și cadre didactice din România, care, la fel ca și poetul cernăuțean Marin Gherman, și-au încheiat alocuțiunile cu poezii pe tema respectivă.

Se pare că chemarea activiștilor „Golgotei” și-a găsit un ecou viu în rândurile tineretului român din regiunea Cernăuți, care manifestă interes față de istoria neamului lor.

Vasile Carlașciuc

FOTO: Sergiu Barbuța

Libertatea Cuvântului

DSC_1226 DSC_1270 DSC_1238 DSC_1266 DSC_1235 DSC_1242 DSC_1251

Lasă un răspuns