Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuți, apel la președintele Volodymyr Zelenski

000IMG_6510

Adresare

Către: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Radei Supreme a Ucrainei Dmitro Razumkov
Prim-ministrul Ucrainei Olexii Goncearuk

Excelențele Voastre!

Vă adresăm cele mai sincere felicitări cu ocazia victoriei incontestabile la alegerile prezidențiale și cele parlamentare din acest an. Poporul Ucrainei prin votul său va încredințat țara în speranța că în viitorul apropiat veți reuși să o scoateți din criza în care s-a pomenit mai ales în ultimul deceniu. În situații dificile s-au pomenit și minoritățile naționale din țară, care în urma adoptării unor legi, etniile conlocuitoare în stat vor fi asimilate în totalitate. Acestea sunt „Legea Ucrainei cu privire la educație” prin articolul 7, care prevede practic închiderea școlilor naționale, abrogarea căruia V-o solicităm cu insistență, „Legea Ucrainei cu privire la învățământul mediu general” prin articolul 5, „Legea Ucrainei cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene”, care constrânge limbile minorităților, ceea ce contravine art. 9, 10, 22 și 53 din Constituția Ucrainei.

Conștientizăm că schimbarea acestor legi este dificilă, chiar dacă unele principii contravin Cărții Europene „Cu privire la limbile minorităților naționale” semnată și de Ucraina, legislației internaționale și legilor Uniunii Europene spre care tinde Ucraina să se integreze.

Comunitatea românească din Ucraina, din cauza presiunii neîntemeiate a autorităților, a pierdut în ultimii 30 de ani jumătate din școlile cu predarea în limba română, adică maternă, din cele existente la sfârșitul anilor 1980.

Cetățenii Ucrainei de etnie română sunt loiali față de legile statului ucrainean și înțeleg necesitatea și oportunitatea studierii și însușirii limbii de stat ucrainene, însă aceasta nu se poate face în detrimentul limbii materne cum prevăd legile adoptate în Parlamentul de legislatura precedentă, enumerate mai sus.
Excelențele Voastre!

În baza celor expuse în numele comunității românești din Ucraina, populație care locuiește compact în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, vă rugăm și vă solicităm respectuos următoarele:

—În Parlamentul țării să fie adoptată o Lege prin care etnia română din Ucraina să obțină statutul de popor băștinaș, fapt absolut corespunzător istoriei noastre pe acest pământ nu de secole, ci de milenii.

Cu cât etniile conlocuitoare în stat vor fi mai protejate de lege, cu atât Statul Ucrainean va deveni mai stimat pe plan internațional. O grădină este frumoasă atunci când florile în ea sunt diferite și toate la fel de îngrijite. O grădină cu un singur fel de flori, câte de frumoase nu ar fi, este plictisitoare.

Sperăm și credem în sprijinul și ajutorul Excelențelor Voastre!

Adresarea a fost adoptată în cadrul celei de a XXX-a ediții a sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”, care a avut loc în data de 8 septembrie 2019 la Cernăuți.

Cu stimă și încredere,
Societatea pentru Cultura și Literatura Română
în Bucovina „Mihai Eminescu”:

Președinte Vasile Bâcu
Vicepreședinte Nicolae Șapcă
Vicepreședinte Gheorghe Ungureanu

Добавить комментарий