Soia – „regina culturilor” pe timp de criză

69

Mulți agricultori afirmă că soia este cultura zilei de mâine, prin urmare, cultivarea soii este eficientă și are mari perspective. În ultimii zece ani numărul gospodăriilor agricole din Ucraina, care se ocupă de cultivarea soii s-a mărit de 2,8 ori, de 3 ori a crescut numărul întreprinderilor de prelucrare a soii, iar capacitățile de prelucrare – de 2,5 ori. Se prevede ca până în anul 2020 masivul de soia să fie de 2,35 milioane hectare, iar recolta la hectar să atingă nivelul de 22 centnere.
cover_soyaSub lozinca eficienței cultivării soii s-au mobilizat repede firmele apărute în locurile colhozurilor, dar și fermierii, sătenii care-și lucrează cotele de pământ individual s-au lăsat încântați de această cultură străveche. Iar suprafața însămânțată cu soia se tot extinde. În regiunea Cernăuți, bunăoară, în anul curent masivul de soia este de circa 72 mii hectare, în comparație cu 52,7 mii hectare cât ocupă cerealierele de toamnă. Deci, soia prevalează.
Despre calitățile boabelor de soia se vorbește mult: și de bine, și de rău. Unii specialiști afirmă că nu întotdeauna produsele din soia, care înlocuiesc chiar carnea, au o influență pozitivă asupra organismului omului, mai ales al copilului. Această teză cere argumentări și explicații la nivel științific, dar pe oamenii simpli îi neliniștește altceva – oare soia, cultivată pe unele și aceleași terenuri, nu stoarce toată seva pământului? Într-adevăr, transformarea soii în monocultură prezintă unele riscuri, cu atât mai mult că agricultorii limitează lucrările agrotehnice și după ce plantele răsar și încep să se dezvolte vertiginos, aceștia administrează erbicide ca să distrugă buruienile și apoi intră în lanul cu soia abia toamna, la recoltat.
Atunci când este respectat asolamentul, povestea e cu totul alta. Se pot obține și recolte bo­gate, și solul își menține fertilitatea. Cultivarea rațională permite folosirea din plin a capa­cită­ților soii. Această cultură, unică în felul ei, îndeplinește două procese extrem de importante: cel de fotosinteză și de fixare a azotului în sol. Rădăcinile de soia, care rămân în sol, după recoltare, conțin o cantitate sporită de azot. Acest îngrășământ și asigură fertilitatea solului pentru alte culturi.
Gospodarii înțelepți nu se avântă să cultive numai soia. „Recolta de soia se deosebește de la an la an, afirmă fermierul Anatolie Buza din Berestea, raionul Noua Suliță. Nu pot conta numai pe o anumită cultură: de toate câte un pic și până la urmă mă aleg cu un câștig. Anul acesta am însămânțat soia pe o suprafață de 60 hectare. Pentru gospodăria mea de fermier este suficient. Astfel pot manevra și cu asolamentul, deci, pot face o mică economie în ceea ce privește îngrășămintele minerale și erbicidele, iar acestea sunt scumpe. Recolta o vând cu ridicata și în această privință nu avem probleme. La soia găsești ușor clienți”.

Добавить комментарий