SOS: Două cazuri de polio­mielită confirmate în Ucraina

CB106279

1024-www_lifestyleaccelerator_com_11 CB106279Două cazuri de poliomielită la copii de vârste mici au fost confirmate în regiunea Trans­car­patia

Acestea sunt primele cazuri de poliomielită semnalate în Europa după 2010. Maladia a fost confirmată la doi copii – unul de patru ani, iar altul de 10 luni. Simptomele, printre care paralizia caracteristică acestei boli, au apărut la cei doi copii pe 30 iunie şi 7 iulie. 

Într-o declaraţie de presă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar ameninţarea pentru România, Polonia, Ungaria şi Slovacia este scăzută. Ministerul Sănătăţii din Ucraina a explicat că încă din anul 2008 există probleme în procesul de vaccinare a copiilor, anul trecut doar jumătate dintre copiii din ţara noastră fiind vaccinaţi contra acestei maladii cu grad ridicat de contagiune. Poliomielita a fost eradicată în proporţie de 99%, potrivit OMS, până la reapariţia virusului în Somalia, în 2013, an în care au fost raportate 223 de cazuri, faţă de 350.000 în anul 1988. În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei ţări — Afganistan, Nigeria şi Pakistan, comparativ cu peste 125 de ţări în 1988.
Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX. O persoană din 200 este infectată cu acest virus şi suferă distrugeri mari ale sistemului nervos, conducând la diverse grade de paralizie. Sunt afectaţi, în special, copiii sub cinci ani. Ca atare, există un risc real de apariţie a unei epidemii şi în Uniunea Europeană. Efectele bolii: 350.000 de copii paralizaţi anual. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în 2002 că regiunea europeană, ce cuprinde 53 de ţări, din Portugalia până în Rusia, este liberă de poliomielită. În ultimii 25 de ani, numărul cazurilor a fost redus cu mai mult de 99%, astfel că anul acesta s-au mai înregistrat doar 223 de cazuri.

În regiunea Cernăuţi doar 15% dintre copii sunt vaccinaţi împotriva poliomielitei
61506019Medicii declară că în spitale se resimte o lipsă acută de vaccinuri împotriva poliomilitei. Vaccinurile necesare vor ajunge la Cernăuţi la începutul lunii noiembrie. Conducerea Departamentului regional în chestiunile Ocrotirii Sănătăţii raportează că din cauza lipsei de preparate imunologice copiii cu vârsta de până la trei ani au fost vaccinaţi în proporţie de 30-35%. “Potrivit datelor oficilae la sfârşitul lunii iulie curent doar 15% dintre copiii din regiunea noastră au beneficiat de întregul complex de imunizare obligatorie prevăzut, inclusiv împotriva poliomielitei. În plus, mai sunt mulţi copii care nu au fost vaccinaţi în anii anteriori”, declară directorul Departamentului regional de Sănătate, Maria Polişciuk. Potrvit ei, planul de vaccinare pentru 2015 a fost întocmit la începutul anului. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a început să examineze cererile de medicamente şi vaccinuri înaintate de regiuni doar în urmă cu trei săptămâni. Astfel, după procedurile de licitaţie, vaccinul va apărea în regiunea Cernăuţi nu mai devreme de luna noiembrie.
“Vaccinarea este un proces complex şi de lungă durată. E necesar de a respecta cu stricteţe anumite intervaluri de timp între vaccinări. În plus, copilul trebuie să fie complet sănătos pentru administrarea vaccinului. De aceea, vaccinarea tuturor copiilor conform graficului prevăzut se poate efectua în cel puţin şase luni. Sperăm că Ministerul Sănătăţii va reuşi să achiziţioneze vaccinul împotriva poliomielietei care se administrează pe cale orală, iar specialiştii în regiuni în ordinea stabilită vor imuniza toţi copiii cu vârsta între 3 şi 6 ani. Doar astfel vom putea preveni răspândirea poliomielitei”, a mai explicat Maria Polişciuk.
Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Oleksandr Kvitaşvili a anunţat, la o zi după ce OMS a confirmat două cazuri de copii bolnavi de poliomielită, că Kievul depune eforturi pentru a importa suficient vaccin pentru a împiedica apariţia unui eventual focar. Ne întrebăm de ce ministrul nu a făcut acest lucru la timpul cuvenit? Unii spun că vaccinurile erau achiziţionate din Rusia, însă acum când ne-am certat cu ruşii, Ucraina a refuzat să importe aceste preparate din ţara vecină. În schimb, a importat cu duiumul miniştri georgieni a căror aptitudini manageriale ridică multe semne de întrebare.

Добавить комментарий