Stalin recâștigă popularitate în rândul rușilor

6471825-3948087

La 65 de ani de la moarte, Stalin pare să câştige popularitate în rândul ruşilor. Cel puţin asta susţin activiştii de stânga care publică un calendar dedicat dictatorului comunist. Ei spun că primul tiraj s-a epuizat atât de repede încât au fost nevoiţi să mai scoată unul. Şi sunt încrezători că vor mai tipări un al treilea. Cei mai mulţi ruşi însă nu-i pot ierta lui Stalin deceniile negre cu execuţii, represiune, foamete şi milioane de morţi.

Calendarul cu imaginea lui Stalin şi citate marcante ale dictatorului comunist a fost conceput de un grup de tineri activişti de stânga din Ekaterinburg. Autorii sunt mândri că, în al treilea an de când e pe piaţă, calendarul câştiga popularitate.

„Cererea pentru calendarul nostru creşte, primim încurajări, oamenii ne spun să facem şi alte produse, calendare de buzunar, de birou, postere şi altele”, a spus Anton Chekasin, creatorul calendarului.

Cele 2500 de exemplare s-au vândut atât de repede, încât la începutul lunii s-a dat undă verde pentru o nouă tranșă. Şi este foarte posibil să fie nevoie de un al treilea tiraj.

O femeie a cumpărat un exemplar, pe care l-a dus la birou.

Privind harababura de azi, care se tot agravează, oamenii încep să realizeze că pe vremea lui Stalin era mai multă ordine. Oamenii tânjesc după acele timpuri”, este de părere aceasta.

Mulţi ruşi nu îi împărtăşesc însă părerea.

Bunicul meu a fost victima represiunii şi a murit în 1937, din acest motiv nu mi-aş pune acest calendar pe perete”, spune un tânăr.

Istoricii estimează că zeci de milioane de oameni au fost executaţi în timpul conducerii lui Stalin, între 1924 şi 1953, inclusiv cei care au murit în gulaguri sau în timpul deportărilor şi foametei.

Calendarul este vândut pe internet cu cinci sute de ruble, dar şi la chioşcurile de ziare, alături de cele dedicate lui Vladimir Putin şi împăraţilor ruşi.

6f154054_resizedScaled_1020to573

Lasă un răspuns