Statele Unite au aprobat prima licență comercială de vânzare a armelor către Ucraina

Nauert

Administrația președintelui Donald Trump a aprobat prima vânzare comercială de arme letale către Ucraina, ceea ce ar putea însemna o schimbare majoră în politica americană față de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat televiziunii CNN că Departamentul de Stat a anunțat Congresul că a aprobat o licență de export care permite Ucrainei să cumpere anumite arme de foc ușoare de la producători americani, scrie paginaderusia.ro.

„Guvernul american nu vinde aceste arme guvernului Ucrainei…Statele Unite nu transferă aceste arme letale Ucrainei, dar nu exclude acest lucru în viitor”, a adăugat Nauert.

Washington Post a fost prima publicatie care a scris despre decizia administrației SUA de a permite exporturile de arme către Ucraina, ceea ce contravine atât practicii administrației fostului președinte Barack Obama, cât și spiritului apelurilor repetate ale președintelui Trump de ”încălzire” a relațiilor dintre SUA și Rusia.

Oficialii administrației au confirmat publicatiei că Departamentul de Stat la începutul acestei luni a aprobat o licență pentru exportul comercial de puști cu luneta tip M107A1, precum și muniție, componente și echipamente conexe. Volumul vânzărilor este estimat la 41,5 milioane de dolari.

Acest armament este conceput pentru a elimina o vulnerabilitate curentă a trupelor ucrainene care luptă cu separatiștii sprijiniți și înarmați de Rusia în două regiuni din estul țării, notează ziarul.

Potrivit Washington Post amintește ca guvernul Ucrainei a solicitat și livrări de arme grele, cum ar fi rachetele anti-tanc Javelin, dar că aceasta cerere nu a obținut momentan aprobare din partea lui Donald Trump, deși Congresul a autorizat astfel de vânzări încă din 2014.

Lasă un răspuns