Statuile a doisprezece „apostoli” ai scrisului românesc

27 06 2021 LC IST 2

La 27 iunie 1943, în Parcul Cișmigiu din București a fost inaugurat ansamblul de statui „Rondul Român”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române.

Acest ansamblu mai este numit Rotonda scriitorilor. El a fost inițiat de ministrul educației naționale de atunci, Ion Petrovici. Rondul român este o platformă circulară, creată după model englezesc. Ansamblul constă dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 de metri, în mijloc, se află un rond de gazon, al cărui centru e marcat de un vas ornamental de lut. Sunt așezate în jurul cercului 12 busturi de marmură la distanțe egale, pe postamente identice, paralelipipedice, de 2,40 metri înălțime tăiate în piatră de Muscel, reprezentând 12 scriitori și oameni de cultură români. Fiecare nume de scriitor e însoțit de numele sculptorului, inscripționat discret în lateralul busturilor. Aceștia sunt  Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ion Creangă, Bogdan-Petriceicu Hașdeu, Ștefan Augustin Iosif, Alexandru Odobescu, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Mihai Eminescu și Titu Maiorescu.

La inaugurare, pe locul ocupat acum de Ion Creangă se afla bustul lui Octavian Goga, dăltuit de Ion Jalea. După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună (Goga a fost prim-ministru între decembrie 1937 și februarie 1938), astfel că, după ce într-o noapte a fost mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol mult timp, până când, în anii 60, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.

Mai toți scriitorii sunt înfățișați frontal și simetric, într-o manieră realist-convențională. O unică tentativă, nu foarte accentuată, de idealizare simbolică prezintă bustul lui Eminescu.

Vom menționa că în Canada, la Hamilton, Ontario, există „Ronda scriitorilor români în exil”, cu busturile lui Aron Cotruș, George Donev, Mircea Eliade, Vintilă Horia și Vasile Posteucă (bucovineanul nostru). Busturile au fost realizate de sculptorul Nicăpetre.

27 06 2021 LC IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий