„STEAUA FĂRĂ NUME” NE CHEAMĂ-N TOAMNA TEATRALĂ

Screenshot_5

„Steaua fără nume” a apărut mai demult pe bolta teatrală a Cernăuțiului. În ultimii ani spectacolul după cunoscuta piesă a dramaturgului român, Mihail Sebastian, a fost adus pe scena cernăuțeană chiar de un teatru din România. Și iată că trupa din Cernăuți a încheiat la 24 iunie precedenta stagiune, a 87-a, cu premiera piesei „Steaua fără nume”. A intrat în toamna teatrală tot cu acest spectacol, care i-a cucerit pe spectatori.

Piesa a fost scrisă în 1940 și, după cum remarcă regizorul spectacolului, Ludmila Skripka, artistă a poporului din Ucraina, ea rămâne actuală prin valorile umane abordate: onestitatea, iubirea, relațiile dintre bărbat și femeie. Această poveste de dragoste a unui profesor-visător, care crede că a descoperit o stea, steaua fără nume, și a unei femei frumoase, care a plecat, în urma unor circumstanțe, dintr-un mare oraș în provincie, fiind nevoită să aleagă între iubire și bunăstare, conține un mesaj deloc întârziat pentru generația în blugi și cu iPhone.

În rolul principal, al Monei, s-a produs actrița Marina Timcu, care și-a făcut studiile teatrale în România, și are mai multe roluri de succes la Teatrul din Cernăuți. Piesa „Steaua fără nume” a fost tradusă în ucraineană de Serhii Lucikanin, profesor de latină la Universitatea Națională „T. Șevcenko” din Kiev, și anume varianta lui a stat la baza spectacolului montat de Teatrul cernăuțean. La primul spectacol din toamna curentă a fost prezent și traducătorul piesei.

– Spectacolul mi-a plăcut foarte mult, actorii au jucat minunat și îi sunt recunoscător direcției teatrului și regizorului care au ales anume traducerea mea, ne-a comunicat domnul Serhii Lucikanin. Să traduc această piesă a fost pentru mine un vis mai de demult. Prin anii 90 am privit filmul „Steaua fără nume” cu actrița de la Paris, Marina Vladi, în rolul principal. În 2006 am vizionat acest spectacol la Chișinău. Cu trei ani în urmă am început să lucrez la traducerea piesei lui Mihail Sebastian în limba ucraineană și mă bucur foarte mult că de ea s-a folosit minunata trupă teatrală din Cernăuți.

Добавить комментарий