Stevia – cultura care poate aduce un profit de până la 270 mii de dolari la hectar

stevia-e1540885893350

Cultivarea steviei în Ucraina este o nișă promițătoare pentru agricultori. Planta este capabilă să aducă un profit de până la 270 de mii de dolari pe hectar, din moment ce cererea pentru această cultură crește anual pe piața mondială.

Afirmația a fost făcută de către Volodymyr Stefanyuk, specialist în Științe Agricole, în cadrul unei conferințe desfășurată recent în regiunea Mykolaev.

Potrivit lui, stevia este un îndulcitor natural și o alternativă bună la un produs dulce pentru persoanele cu diabet zaharat.

„Anual, în Ucraina se cultivă 40 de tone din această cultură. Nevoia reală este de aproximativ 200 de tone de frunze uscate de stevia”, a declarat Volodymyr  Stefanyuk.

 În prezent, în Ucraina se produc peste 200 de produse din stevia. Potrivit specialistului, costul de plantare al steviei este de 25 de copeici pentru un puiet. Cu toate acestea, prețul de piață este deja de la 15 la 75 grivne.

„Pe un hectar se află 80-100 de mii de răsaduri. Deja în primul an de cultivare, puteți avea până la 2 tone de frunze uscate, costul căruia cu doi ani în urmă a fost de 2,5 mii dolari/tonă. Dacă nu există oportunitate pentru cultivarea în sere, răsadurile pot fi obținute la domiciliu, crescându-le din semințe”, spune specialistul.

Potrivit lui Volodymyr  Stefanyuk, cultura de stevie a fost deschisă pentru piața europeană relativ recent – cu doar 5 ani în urmă.

Добавить комментарий