SUA a decis să livreze arme letale defensive Ucrainei

BF24E9EE-2631-4AF7-9BC0-6CC58A51A14C_cx0_cy10_cw0_w1023_r1_s

În presa americană, referindu-se la surse anonime, au apărut informații despre decizia lui Trump de a furniza Ucrainei rachete antitanc „Javelin”.

Acest sistem de rachete este capabil să lovească un tanc la o distanță mai mare de doi kilometri. Încă de la începutul conflictului din Donbas se duc discuții aprinse în jurul livrărilor acestor tipuri de rachete în Ucraina. Nici chiar, Barack Obama, care se pronunța cu înverșunare împotriva acțiunilor Moscovei, nu s-a decis să facă acest pas. Washingtonul nu a confirmat, dar nici nu a dezmințit, zvonurile cu privire la posibilele livrări de „Javelin”, rezumându-se la declarații generale despre dreptul Ucrainei de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială. Tăcerea americanilor calcă pe nervii rușilor.

Sistemul antitanc „Javelin” este una dintre cele mai temute arme din arsenalul american și dispune de un sistem de ochire şi ghidare în spectrul infraroşu. Un astfel de lansator de rachete poate distruge ţinte aflate la 2.500 de metri, ceea ce ar constitui un avantaj net în confruntările din Estul Ucrainei. Costul unui complex cu 6 rachete la estimările din 2017 este de 1,3 milioane de dolari. O singură lansare se rachetă din acest sistem antitanc este estimată la aproximativ 80 mii de dolari.

Încă la începutul lunii decembrie, ministrul Apărării al Ucrainei, Stepan Poltorak, și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilele livrări de „Javelin”. „Avem o mulțime de discuții despre „Javelin”, dar trebuie să calculăm cât ne costă acest armament”, a spus ministrul. El a adăugat că Ucraina trebuie să-și dezvolte propriile capacități ale industriei militare și să construiască rachete, tancuri și arme antitanc, precum și sisteme de apărare aeriană. Anterior, Președintele Petro Poroșenko declara pentru The Wall Street Journal, că Ucraina are nevoie de aproximativ 1.240 de rachete antitanc „Javelin” pentru a descuraja agresiunea rusă. În schimb, Moscova a promis că va reacționa foarte dur în cazul dacă armele letale vor fi livrate Ucrainei. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a declarat că aceasta ar „deschide Cutia Pandorei”.

Ruslan Bortnyk, politolog

170230

„Față de Rusia au fost impuse sancțiuni concrete care încă nu pot fi anulate sau modificate. Toți își doresc să dețină pârghiile de influență. Prin urmare, subiectul furnizării capacităților defensive oferă SUA și Rusiei șansa de a continua târgurile pe marginea Ucrainei, Siriei și Coreei de Nord. În plus, aceste livrări ar permite Rusiei să declare că Ucraina intenționează să continue luptele și nu dorește încetarea conflictului”.

Dmytro Korneiciuk, politolog

46_tn

„Nimeni nu va livra către Ucraina rachete „Javelin”. În declarația Departamentului de Stat se spune doar despre capacități defensive. Cuvântul „letal” nici măcar nu sună acolo. Aceste „capacități defensive” sunt folosite pentru a-l proteja pe Trump de critica democraților”.

Lasă un răspuns