SUA dispun de informații despre implicarea Rusiei în planurile de răsturnare a guvernului din Moldova

CHISINAU, MOLDOVA - MARCH 08:  A man passes the Moldovan national flag in front of the cathedral in the Cathedral Park on March 8, 2015 in Chisinau, Moldova. The Republic of Moldova is a landlocked country and former Soviet republic located between Ukraine and Romania, with around 3.5 million inhabitants. A pro-European alliance, consisting of the Democrat Party (PDM), Liberal Democrat Party (PLMD) and Liberal Party (PL) won sufficient seats in the 2014 elections to form a Parliament. Transnistria is a Russian-majority autonomous region of Moldova situated on the border with Ukraine, which declared its independence from Moldova in 1992. The majority of the local population of Transnistria is Russian-speaking and Russian troops have been stationed there for more than 20-years.  (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Statele Unite consideră că persoanele care au legături cu serviciul de informații rus intenționează să organizeze proteste în Moldova cu scopul de a răsturna autoritățile și de a instala un guvern mai pro-rus. Reprezentanții oficiali ai Casei Albe au anunțat acest lucru vineri, după cum scrie „Evropeiska pravda” cu referire la CNN. Potrivit  lor, SUA consideră că Rusia încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova, care caută legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Washingtonul vede, de asemenea, semne că persoanele care au legături cu guvernul rus ar putea să-i pregătească pe demonstranți antiguvernamentali în Moldova.

Partea americană consideră că Rusia contribuie la răspândirea dezinformării despre stabilitatea în Moldova. Unul dintre exemple este declarația Ministerului rus al Apărării conform căreia Ucraina ar fi planificat o invazie a Transnistriei. Oficialii americani au subliniat că aceste acuzații sunt „neargumentate, false și creează o alarmă fără nici un motiv”.

Deși CNN nu menționează numele interlocutorilor săi, problema Moldovei a fost comentată în briefingul de vineri de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, relatează Bloomberg. „Avem încredere în instituțiile democratice și economice ale Republicii Moldova și în capacitatea lor de a răspunde acestor amenințări și, desigur, vom continua să oferim sprijin de încredere”, a spus el, adăugând că SUA au furnizat Republicii Moldova informații despre posibile tulburări.

De asemenea, Casa Albă a promis să impună sancțiuni celor care au legătură cu campania de destabilizare a Rusiei în Moldova și că va obține aprobarea Congresului pentru un pachet de ajutor energetic de 300 de milioane de dolari pentru Chișinău.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий